Filet z kurczaka dobrze doprawiłam i ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim udusiłam. Szpinak z suszonymi pomidorami na patelni podgrzałam i wywarem z mięsa połączonym z jogurtem zalałam. Do tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować.
Składniki
na 4 porcje:
kurczak:
- 2 filety z kurczaka (ok. 600 g),
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 liście świeżego czosnku niedźwiedziego,
- 2 czerwone cebule,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 100 ml wody,
ponadto:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 100 pomidorów suszonych w oleju,
- 200 g ryżu brązowego,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
- sól do smaku,
- świeży czosnek niedźwiedzi,
- kiełki np. buraka.
Przygotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody.
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Dzielimy po długości na 4 części (jedna porcja to 2 kawałki kurczaka). Oprószamy solą, pieprzem czarnym. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło.
Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch układamy liście czosnku niedźwiedziego i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min.
Kiedy mięso będzie gotowe, powstały wywar przelewamy do miseczki razem z uduszoną cebulą.
Szpinak płuczemy i odciskamy z nadmiaru wody. Pomidory suszone w oleju kroimy na cienkie paski i podgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy szpinak i podgrzewamy kilka min, delikatnie mieszając.
Wywar z kurczaka mieszamy z jogurtem. Szpinak zdejmujemy z ognia i zalewamy go wywarem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szpinak podajemy z ryżem i kurczakiem. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i np. kiełki buraka.
pycha, moje smaki 🙂
MI też smakowało 🙂