Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować.
Składniki
- 100 g zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżeczki kaparów,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
- 3 łyżki słonecznika,
- 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
- 100 g sera camembert,
- bagietka,
ponadto:
- olej do posmarowania bagietki,
- świeża rukola.
Przygotowanie
Pasta oliwkowa: za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty.
Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą.
Bagietki podajemy z świeżą rukolą.
0 komentarzy