Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

17 cze, 2017 | GRILL, PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować.

Składniki

  • 100 g zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
  • 100 g sera camembert,
  • bagietka,

ponadto:

  • olej do posmarowania bagietki,
  • świeża rukola.

 

Przygotowanie

Pasta oliwkowa: za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty.

Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą.

Bagietki podajemy z świeżą rukolą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl