Sezon na dynie już mamy, więc z wielkim smakiem je zjadamy, na różne sposoby przygotowujemy, i dania pomarańczowym kolorem zaczarowujemy. Zapraszam na purée z warzyw pieczonych, solidnie doprawionych. To dynia Hokkaido, batat, cebula po upieczeniu z mleczkiem kokosowym zmiksowane, z pestkami dyni, czarnuszką i olejem z pestek dyni podawane. Danie proste banalne, ale zarówno na ciepło, jak i zimno smaczne, genialne.
Składniki
- 1,5 kg dyni Hokkaido,
- 1 duża biała cebula,
- 1 duży batat ok. 750 g (lub 2 mniejsze),
- olej rzepakowy,
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
- garść pestek z dyni,
- ziarenka czarnuszki,
- olej z pestek dyni tłoczony na zimno,
przyprawy:
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- świeży rozmaryn,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Warzywa umyć, osuszyć (obrać tylko cebulę z suchej łuski). Dynię przekroić na 4 części, usunąć pestki, pokroić na równej grubości plastry, cebulę na 6 części, batata na mniejsze, dowolne kawałki, najlepiej grubości dyni.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć warzywa, polać olejem rzepakowym, oprószyć przyprawami – pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma. Dokładnie wymieszać, dodać igiełki rozmarynu. Piec w 185°C ok. 40 min, do miękkości.
Z batata usunąć skórkę, wszystkie warzywa zmiksować na purée z dodatkiem mleczka kokosowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rada: jeśli masa jest za gęsta lub wolicie rzadszą, wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody, konsystencja wg własnego smaku.
Purée z dyni podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem pestek dyni, czarnuszki, chili oraz z olejem z pestek dyni.
Wygląda smakowicie! Idealne danie na jesień.
Dziękuje bardzo 🙂 zapraszam częściej 🙂
Świetny przepis. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Obróbka termiczna w piekarniku wpływa na intensywność smaku tych warzyw. Zdrowo i smacznie.
Dziękuję :* staram się gotować smacznie i zdrowo 🙂