Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym – dynia, batat

30 paź, 2022 | DANIA JARSKIE, DYNIA, PRZYSTAWKI | 4 Komentarze

Sezon na dynie już mamy, więc z wielkim smakiem je zjadamy, na różne sposoby przygotowujemy, i dania pomarańczowym kolorem zaczarowujemy. Zapraszam na purée z warzyw pieczonych, solidnie doprawionych. To dynia Hokkaido, batat, cebula po upieczeniu z mleczkiem kokosowym zmiksowane, z pestkami dyni, czarnuszką i olejem z pestek dyni podawane. Danie proste banalne, ale zarówno na ciepło, jak i zimno smaczne, genialne.

Składniki

  • 1,5 kg dyni Hokkaido,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 duży batat ok. 750 g (lub 2 mniejsze),
  • olej rzepakowy,
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
  • garść pestek z dyni,
  • ziarenka czarnuszki,
  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno,

przyprawy:

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Warzywa umyć, osuszyć (obrać  tylko cebulę z suchej łuski). Dynię przekroić na 4 części, usunąć pestki, pokroić na równej grubości plastry, cebulę na 6 części, batata na mniejsze, dowolne kawałki, najlepiej grubości dyni.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć warzywa, polać olejem rzepakowym, oprószyć przyprawami – pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma. Dokładnie wymieszać, dodać igiełki rozmarynu. Piec w 185°C ok. 40 min, do miękkości.

Z batata usunąć skórkę, wszystkie warzywa zmiksować na purée z dodatkiem mleczka kokosowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rada: jeśli masa jest za gęsta lub wolicie rzadszą, wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody, konsystencja wg własnego smaku.

Purée z dyni podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem pestek dyni, czarnuszki, chili oraz z olejem z pestek dyni.

4 komentarze

  1. Urocznica

    Wygląda smakowicie! Idealne danie na jesień.

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuje bardzo 🙂 zapraszam częściej 🙂

      Odpowiedz
  2. Dietetyk Kliniczny Radomsko

    Świetny przepis. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Obróbka termiczna w piekarniku wpływa na intensywność smaku tych warzyw. Zdrowo i smacznie.

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję :* staram się gotować smacznie i zdrowo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl