Mix kasz duszonych w prawdziwkach

24 wrz, 2022 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, KASZA, KUSKUS | 0 komentarzy

Jesień kojarzy mi się z kolorami,  leśnymi wędrówkami, gdzie grzyby zbieram, a potem do przygotowania dań z nich się zabieram. Prawdziwki dzisiaj w moim daniu wylądowały i swój smak kaszom nadały. To danie łatwe, nieskomplikowane, ucztą smakową zagwarantowane . 

Składniki

  • 1 duża biała cebula,
  • 800 g prawdziwków,
  • oliwa z oliwek Delicado Gallo,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 3 łyżki soczewicy zielonej,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • mielona kurkuma,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki.

        Przygotowanie

        Grzyby oczyszczamy, (1-2 szt. pokroić w plastry odłożyć), oddzielić kapelusze od trzonu tzw. nóżek. Kapelusze Pokroić na większe kawałki, a nóżki drobniej.

        Cebulę pokroić w drobną kostkę.

        Na dużej głębokiej patelni (może być wok) rozgrzać 60 ml oliwy, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy kaszę, soczewicę i całość zalać gorącym bulionem tyle, żeby całość dokładnie została przykryta. Dusić pod przykryciem aż kasze zmiękną, w razie potrzeby uzupełniać bulionem.

        Dodać czarnuszkę, posiekaną pietruszkę, ½ łyżeczkę kurkumy, doprawić solą i pieprzem do smaku.

        Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie prawdziwki w plastrach, oprószyć kurkumą, pieprzem i solą. 

        Kaszę podawać z plastrami grzybów, skropić dodatkowo oliwą.

         

        0 komentarzy

        Wyślij komentarz

        Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Te dania też mogą Cię zainteresować

        Czego szukasz?

        Przepisy według kategorii

        Kategorie

        b

        Popularne przepisy

        Z

        Odwiedź moje profile

        Przepisy.pl
        Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
        zBLOGowani.pl