Jesień kojarzy mi się z kolorami, leśnymi wędrówkami, gdzie grzyby zbieram, a potem do przygotowania dań z nich się zabieram. Prawdziwki dzisiaj w moim daniu wylądowały i swój smak kaszom nadały. To danie łatwe, nieskomplikowane, ucztą smakową zagwarantowane .
Składniki
- 1 duża biała cebula,
- 800 g prawdziwków,
- oliwa z oliwek Delicado Gallo,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak,
- 3 łyżki soczewicy zielonej,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- mielona kurkuma,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy, (1-2 szt. pokroić w plastry odłożyć), oddzielić kapelusze od trzonu tzw. nóżek. Kapelusze Pokroić na większe kawałki, a nóżki drobniej.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na dużej głębokiej patelni (może być wok) rozgrzać 60 ml oliwy, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy kaszę, soczewicę i całość zalać gorącym bulionem tyle, żeby całość dokładnie została przykryta. Dusić pod przykryciem aż kasze zmiękną, w razie potrzeby uzupełniać bulionem.
Dodać czarnuszkę, posiekaną pietruszkę, ½ łyżeczkę kurkumy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie prawdziwki w plastrach, oprószyć kurkumą, pieprzem i solą.
Kaszę podawać z plastrami grzybów, skropić dodatkowo oliwą.
0 komentarzy