Jeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy, to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości.
Składniki
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki.
Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne.
Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi 🙂
Farsz:
Kapustę bardzo drobno siekamy. Z kiszki ściągamy jelito i rozgniatamy. Dodajemy kapustę, pieprz, bulion, sól do smaku i całość łączymy do uzyskania gładkiej masy.
Pierogi:
Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę.
jak smacznie, jak zdrowo, jak wierszykowo!
Smacznie się rymuje, lepiej też smakuje 🙂 🙂 🙂
Ale pyszności, zjadłabym takie pierożki 😀
Takie inne niż zwykłe, a farsz jest ekspresowy 🙂