Polecam sałatkę 3- składnikową, smaczną sezonową, bo z młodej zielonej fasolki i świeżych kurek jest skomponowana, dodatkowo prażona, fajnie doprawiona cieciorka została dodana. Połączenie smaków sprawia, że jest znakomita, jako sama lub dodatek do mięsa będzie wyśmienita. Można ją na ciepło podawać lub na zimno zjadać. Weganom polecam z grillowanymi ziemniakami obiad skomponować lub mięsożercom np. karkówkę do niej ugrillować.
Składniki
na 3-4 porcje:
- 350 g zielonej fasolki szparagowej,
- 400 g świeżych kurek,
- 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej ugotowanej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z limonki lub cytryny,
- pęczek świeżego szczypiorku,
- 1 płaska mała łyżeczka cukru,
przyprawy do smaku:
- sól,
- sól czosnkowa,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- mielona kurkuma,
- mielona słodka papryka wędzona.
Przygotowanie
Fasolkę ugotować na al dente z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie, żeby utrwalić kolor i chrupkość.
Kurki oczyścić, osuszyć, większe przekroić na połowę, małe pozostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kurki, podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać szczyptę dwie szczypty soli czosnkowej, pieprz, pomieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor. Skropić sokiem z limonki, ewentualnie doprawić solą.
Cieciorkę, odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć, oprószyć solą, papryka i kurkumą.
Sałatka: fasolkę połączyć z kurkami, cieciorką, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy