Słodkie ziemniaki, czyli bataty, które kolorem pomarańczowym się wyróżniają i dużo słodyczy zawierają. Można z nich placki, puree, przygotować, lub zupę ugotować, nawet do deserów są dodawane lub zwyczajnie jak frytki są zjadane.
Składniki
- 1 kg batatów (ja miałam kilka małych),
- sól do smaku,
- pieprz czarny z kolendrą,
- mielona kurkuma ok. 1 plaska łyżeczka,
- świeży lub suszony rozmaryn,
- mielona papryka wędzona,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, można ją delikatnie posmarować oliwą.
Bataty dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy po długości w ćwiartki (jak są małe) tzw. półksiężyce. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i kurkuma. Obtaczamy je w oliwie i przekładamy na blachę skórką do dołu. Dodajemy igiełki rozmarynu i pieczemy w 225°C, na 2 poziomie od dołu, ok. 30 min.
Po upieczeniu oprószamy papryką wędzoną.
Bataty można jeść same z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek np. do mięsa.
0 komentarzy