Pieczone bataty z nutą wędzonej papryki

9 mar, 2021 | PRZEKĄSKA, DANIA JARSKIE | 0 komentarzy

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, które kolorem pomarańczowym się wyróżniają i dużo słodyczy zawierają. Można z nich placki, puree, przygotować, lub zupę ugotować, nawet do deserów są dodawane lub zwyczajnie jak frytki są zjadane.

Składniki

  • 1 kg batatów (ja miałam kilka małych),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny z kolendrą,
  • mielona kurkuma ok. 1 plaska łyżeczka,
  • świeży lub suszony rozmaryn,
  • mielona papryka wędzona,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, można ją delikatnie posmarować oliwą.

Bataty dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy po długości w ćwiartki (jak są małe) tzw. półksiężyce. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i kurkuma. Obtaczamy je w oliwie i przekładamy na blachę skórką do dołu. Dodajemy igiełki rozmarynu i pieczemy w 225°C, na 2 poziomie od dołu, ok. 30 min.

Po upieczeniu oprószamy papryką wędzoną.

Bataty można jeść same z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek np. do mięsa. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl