Świąteczna sałatka kolorowa

5 kwi, 2022 | WIELKANOC, DANIA JARSKIE, KUSKUS, MAKARON, PRZYSTAWKI, SAŁATKI | 0 komentarzy

Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmelizowana, cieciorka papryką wędzoną doprawiana, różyczki kalafiora zielonego, dużo szczypiorku i koperku świeżego. Akcent świąteczny to jajeczka przepiórcze gotowane, a całość sokiem z cytryny skrapiane i olejem rzepakowym polane.

Składniki

  • 200 g kuskusu perłowego,
  • 200 g młodej marchewki,
  • 200 g romanesco zielonego kalafiora – same różyczki,
  • 200 g ugotowanej lub z puszki cieciorki,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy Bieszczadzka Spiżarnia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • kilka jajek przepiórki,
  • papryka mielona słodka wędzona,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • cytryna.

Przygotowanie

Z kalafiora odciąć małe różyczki (pozostałą część wykorzystać do innego dania)Jajka ugotować, obrać.

Kuskus ugotować w lekko osolonej wodzie, kiedy będzie al dente dodać kalafiora (ma być chrupiący, można też ugotować go oddzielnie), odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

Marchewki obrać, pokroić na cienkie plasterki lub półplasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na al dente. Przełożyć do przestygnięcia, na patelnię dodać cieciorkę (na patelnię po marchewce, nie dodawać tłuszczu), oprószyć papryką, pieprzem i podprażyć 2 min.

Kuskus z kalafiorem połączyć z marchewką, cieciorką, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, dodać jajka.

Sałatkę przed podaniem skropić sokiem z cytryny i polać olejem rzepakowym – tłoczony na zimno.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl