Składniki
- ½ op. spaghetti pełne ziarno,
- średnia cukinia,
- 300g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
- olej rzepakowy,
- kapary,
- sól,
- pieprz do smaku,
- zielona pietruszka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie
Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy.
Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go odcedzamy, zimną wodą przelewamy. Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy. Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy.
Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy.
0 komentarzy