Proziaki, czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Do proziaków polecam przygotować serek z łososia wędzonego w dymie dębowym, w smaku wyjątkowym, smaki idealnie do siebie pasują i świetnie smakują.
Składniki
serek:
- 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym,
- 150 g serka śmietankowego naturalnego.
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek świeżego koperku,
proziaki:
- 2 wiejskie jajka (średniej wielkości),
- 1 ½ łyżeczki cukru,
- 400 g zsiadłego mleka,
- 700 g mąki pszennej,
- 1 ½ łyżeczki sody,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Serek:
Łososia bardzo drobno kroimy, koperek siekamy. Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy łososia, koperek, pieprz i całość jeszcze raz mieszamy. Pozostawiamy do schłodzenia na ok. 30 min, w tym czasie smaki się fajnie połączą.
Proziaki:
Mąkę mieszamy z sodą i solą tzw. suche składniki.
Do dużej miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).
Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, kroimy np. na kwadraty, prostokąty. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia.
0 komentarzy