Tarta orzechowa z kawałkami czekolady

25 mar, 2018 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Tarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała, a po schłodzeniu twardszą formę przybrała. Przepis dawno zroboiny i teraz znaleziony.

Składniki

na formę ok 35 cm:

ciasto:

  • ½ kostki schłodzonej margaryny,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1  jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki tartych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,

masa:

  • 1 duże jajko,
  • 100 ml Zott Monte Drink,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki tartych orzechów laskowych,

ponadto:

  • 6 szt. physalis.

 

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować margaryną i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, ciasto pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:

Dwie tabliczki czekolady trzemy na tarce, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki.

Jajko miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem cukru na kogel –mogel, następnie dodajemy serek mascarpone, dolewamy  Zott Monte Drink i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie miksujemy.

Masę przekładamy na podpieczone ciasto, dodajemy kawałki czekolady, a wierzch posypujemy startą czekoladą. 

Tarte przez  pierwsze 20 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.

Na wierzch tarty układamy physalis.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl