Warzywa pieczemy, kuskus perłowy gotujemy, razem mieszamy, na ostro doprawiamy, świeżych ziół dodajemy i zdrowe danie sobie jemy.
Warzywa cudowny kolor i smak kurkumie zawdzięczają, a kuskus dzięki tej przyprawie w złote kuleczki się zmieniają. Taki obiad zachwyca nie tylko kolorami, dużą ilością warzyw, ale przede wszystkim swoimi smakami.
Składniki
5 porcji
- 300 g kuskusu perłowego,
- 1 mała dynia Hokkaido,
- 500 g marchewki,
- 2 małe białe cebule,
- 8-12 szt. dużych ząbków czosnku w łupinach,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 3 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy Appetita,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku Appetita,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki Appetita,
- mielona ostra papryka do smaku Appetita,
- ugotowana kolba kukurydzy lub z puszki,
- pęczek świeżego szczypiorku,
- pęczek świeżej zielonej pietruszki,
- sok z ½ cytryny.
Przygotowanie
Dynię umyć (nie trzeba obierać), przekroić, wydrążyć z włóknistego miąższu z pestkami, pokroić w cienkie literki C o równej grubości ok. 2 cm. Marchewki obrać, pokroić w grube słupki, podobnej długości. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Marynata: w dużej misce wymieszać olej z 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami kurkumy, papryką słodką mieloną, doprawić pieprzem i ostrą mieloną papryką do smaku.
Dodać dynię, marchewki, cebulę i dokładnie wymieszać.
Warzywa przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dodać czosnek.
Piekarnik nastawić na 185°C, piec na środkowym poziomie ok. 35 min. Po upieczeniu obrać czosnek z łupin.
W połowie pieczenia ugotować kuskus z lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.
Do upieczonych warzyw dodać kuskus, obrane ząbki czosnku, ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i mieloną ostrą papryką do smaku.
Całość delikatnie polać olejem rzepakowym i skropić sokiem z cytryny do smaku.
0 komentarzy