Złocisty kuskus perłowy w pieczonych warzywach

22 paź, 2021 | DYNIA, DANIA GŁÓWNE, KUSKUS | 0 komentarzy

Warzywa pieczemy, kuskus perłowy gotujemy, razem mieszamy, na ostro doprawiamy, świeżych ziół dodajemy i zdrowe danie sobie jemy.
Warzywa cudowny kolor i smak kurkumie zawdzięczają, a kuskus dzięki tej przyprawie w złote kuleczki się zmieniają. Taki obiad zachwyca nie tylko kolorami, dużą ilością warzyw, ale przede wszystkim swoimi smakami.

Składniki

smile 5 porcji

smile czas przygotowania: 45 min

  • 300 g kuskusu perłowego,
  • 1 mała dynia Hokkaido,
  • 500 g marchewki,
  • 2 małe białe cebule,
  • 8-12 szt. dużych ząbków czosnku w łupinach,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 3 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy Appetita,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku Appetita,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki Appetita,
  • mielona ostra papryka do smaku Appetita,
  • ugotowana kolba kukurydzy lub z puszki,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • pęczek świeżej zielonej pietruszki,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie

Dynię umyć (nie trzeba obierać), przekroić, wydrążyć z włóknistego miąższu z pestkami, pokroić w cienkie literki C o równej grubości ok. 2 cm. Marchewki obrać,  pokroić w grube słupki, podobnej długości. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki lub ósemki.

Marynata: w dużej misce wymieszać olej z 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami kurkumy, papryką słodką mieloną, doprawić pieprzem i ostrą mieloną papryką do smaku.

Dodać dynię, marchewki, cebulę i dokładnie wymieszać.

Warzywa przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dodać czosnek.

Piekarnik nastawić na 185°C, piec na środkowym poziomie ok. 35 min. Po upieczeniu obrać czosnek z łupin.

W połowie pieczenia ugotować kuskus z lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.

Do upieczonych warzyw dodać kuskus, obrane ząbki czosnku, ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i mieloną ostrą papryką do smaku.

Całość delikatnie polać olejem rzepakowym i skropić sokiem z cytryny do smaku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl