Drożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy. Życzę smacznego, ciasta gruszkowego.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 małe jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego,
- 200 ml ciepłego mleka,
ponadto:
- 5 małych gruszek,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2-3 łyżki tartych migdałów,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- mąka do obsypania formy.
Przygotowanie
Pierwsze przygotowujemy gruszki w cukrze i migdałach. Owoce obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę po długości, wydrążamy środek z pestkami. Na dużej patelni podgrzewamy cukier wymieszamy z migdałami i obtaczamy w nim gruszki. Odstawiamy do przestygnięcia.
W wysokim naczyniu rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry. Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min.
Rada: jest się nie śpieszymy to możemy cisto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30, ale nie jest to konieczne.
Bardzo lubię ciasta drożdżowe, Twoje wygląda fantastycznie!
Dziękuję 🙂
Jaki świetny rym na początek 🙂 A ciacho wygląda bardzo smakowicie 🙂
Tak jakoś staram się w kuchni czarować, a krótkie opisy rymować 🙂