Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką

14 sty, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Pierwsze przyszła ochota na coś słodkiego i od razu pomyślałam, że sama coś upiekę. Nie miałam żadnego pomysłu, krążyłam po kuchni, zaglądałam do lodówki, przeglądałam szafki i jest – upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek i okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach. Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. 

Składniki

ciasto na formę (ok. 26 cm)

  • 250 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 2 kopiaste łyżki cukry pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 20 g startej gorzkiej czekolady,
  • sok z jednej mandarynki,

masa:

  • 400 g startych jabłek (na grubych oczkach),
  • 3 łyżki migdałów słupki,
  • sok z 1 cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 żółtko,
  • 1 całe jajko,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml śmietanki 30%,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania formy,
  • cukier puder,
  • 2 łyżki migdałów na wierzch tarty.

Przygotowanie

ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników. Następnie dodajemy czekoladę, sok z małej mandarynki i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy i pieczemy ok. 20 min, wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

masa:

Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min (robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję.

Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Przykrywamy ją pozostałą częścią masy.

Tartę pieczemy w 190°C ok. 30-35 min, na złoty kolor.

Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej tarty. Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem.

Rada: ciasto podczas wałkowania czasami przykleja się do wałka i rwie się na kawałki. Wystarczy umieścić ciasto miedzy dwiema warstwami foli spożywczej i wówczas wałkować.

Również ciasto łatwiej będzie nam przenieść do formy .

 

2 komentarze

  1. gin

    Cudowna Ci wyszła 🙂 Bardzo udana improwizacja 🙂

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję, mam nadzieję, że bedzie wiecej improwizacji 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl