Słoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały.
Składniki
na podłużną formę ok. 25/12 cm
- 250 g masła lub margaryny do pieczenia,
- 250 g cukru białego,
- 4 jaja,
- 340 g mąki tortowej (ok. 2 szklanki),
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 3 czubate łyżki wiórek kokosowych,
ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Przygotowanie
Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy i mieszamy z skórką. Miękki masło (margarynę) ucieramy z cukrem i z cukrem z prawdziwą wanilią na jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę, możemy całość zmiksować za pomocą miksera z widełkami, ok 2 min.
Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. (do suchego patyczka).
Rada: jeśli ciasto za szybko nam się przyrumienia, wystarczy je przykryć papierem na czas pieczenia.
Jeśli będziecie piec w dłuższej foremce, należy skrócić czas pieczenia.
przepysznie wygląda!!! lubię takie ciasta
Moje dzieci nie chciały się nim podzielić, tak im smakowało 🙂
ciasta cytrynowe są pyszne, chętnie wykorzystam przepis 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do nas blotodlazuchwalych.blogspot.com/
A warto, pozdrawiam 🙂
mniam, cos dla mnie 🙂
Ewa 😛 mniam, mniam 🙂
Wygląda apetycznie 😉
A jeszcze lepsze w smaku 🙂 dziękuję 🙂