Gołąbki z ziemniakami i kiszką ziemniaczaną

9 sty, 2017 | DANIA GŁÓWNE, DANIA REGIONALNE, GOŁĄBKI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Gołąbki z surowych ziemniaków, kiszki ziemniaczanej oraz smażoną cebulką na boczku przygotowałam i z chrupiącym czosnkiem podałam. ?⛄? Gołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, a w smaku niebanalne, ale kiedy kiszkę ziemniaczaną dodałam, to jeszcze lepszy smak uzyskałam. Kiszka sprawiła, że farsz stał się delikatniejszy i smaczniejszy.

Składniki

farsz:

  • 2 kg  polskich ziemniaków,
  • ½ kg kiszki ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki),
  • 150 g chudego boczku wędzonego,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre),
  • sól do smaku,

pozostałe składniki:

  • 1 duża kapusta włoska,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • masło klarowane,
  • główka czosnku.

Przygotowanie

Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie.

Farsz:

Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito, będzie odciekał sok. Ziemniaki powinny być soczyste, jak za dużo odciśniemy to po upieczeniu mogą być za twarde. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte  ziemniaki. 

Rada: sito na którym znajdują się starte ziemniaki wkładamy do większego garnka (misy), żeby sok do niego ściekał.  Sok z ziemniaków można  odcisnąć przez gazę. Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać część soku, żeby nie były za suche.  

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca.

Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie  mieszamy.

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:

Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego, przykrywamy liśćmi,  pokrywą lub folią aluminiową.

Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 210°C, 15 min przed końcem ściągamy folię, powinny się ładnie przyrumienić. 

Ząbki czosnku obieramy, kroimy w ciemnie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym. Pilnujemy, żeby się nie spiekł za bardzo bo będzie gorzki.

Gołąbki podajemy z masłem i chrupiącym czosnkiem.

4 komentarze

  1. Patrycja

    Ojej, ale jestem ciekawa smaku takich gołąbków. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Polecam, naprawdę warto spróbować 🙂

      Odpowiedz
  2. asiamro

    Czy zamiast kiszki ziemniaczanej można dać 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ? Nigdzie nie mogę dostać kiszki ziemniaczanej.

    Odpowiedz
    • Monika

      Witam serdecznie , tak można dodać ugotowanych ziemniaków, można też bez nich przygotować. Na blogu są czyste gołąbki z ziemniaków. Pozdrawiam i zapraszam częściej.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl