Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje.
Składniki
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki jasnego miodu,
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego,
- 400 g surowego dorsza,
- młode buraczki,
- 2 marchewki,
- ½ cytryny,
- pęczek zielonej pietruszki,
- ¼ ugotowanego kalafiora,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Marynata: miód łączymy z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem.
Dorsza płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 3 porcje. Przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Marchewki obieramy i kroimy po długości na bardzo cienkie plasterki.
Dorsza układamy na wysmarowanej olejem foli aluminiowej, na wierzch układamy marchewkę, dodajemy plasterek cytryny i zieloną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem do smaku i zawijamy w folię.
Grillujemy ok. 15 min na ruszcie.
Buraczki obieramy, przekrawamy, smarujemy olejem i grillujemy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Z ugotowanego kalafiora robimy puree, dodajemy jogurt, miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rada: dorsza należy osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby mógł wchłonąć jak najwięcej marynaty.
0 komentarzy