Dorsz pod pomarańczową kołderką z buraczkami i puree z kalafiora

23 maj, 2016 | GRILL, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje. 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki jasnego miodu,
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego,
  • 400 g surowego dorsza,
  • młode buraczki,
  • 2 marchewki,
  • ½ cytryny,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • ¼ ugotowanego kalafiora,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Marynata: miód łączymy z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem. 

Dorsza płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 3 porcje. Przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. 

Marchewki obieramy i kroimy po długości na bardzo cienkie plasterki. 

Dorsza układamy na wysmarowanej olejem foli aluminiowej, na wierzch układamy marchewkę, dodajemy plasterek cytryny i zieloną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem do smaku i zawijamy w folię.

Grillujemy ok. 15 min na ruszcie. 

Buraczki obieramy, przekrawamy, smarujemy olejem i grillujemy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. 

Z ugotowanego kalafiora robimy puree, dodajemy jogurt, miksujemy blenderem.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Rada: dorsza należy osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby mógł wchłonąć jak najwięcej marynaty.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl