Pieczona kapusta, cebula i kalafior zielony z kuskusem i orzeszkami pini

2 lip, 2019 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Lato – świeżych warzyw dużo mamy, więc więcej ich zjadamy. Kuszą świeżością, kształtami, a czasem zaskakują kolorami. Brokuł od kalafiora, moje dzieci ( jak były bardzo małe) kolorem odróżniały, bo pierwszy był zielony, a drugi biały. A tu proszę zazielenił się kalafior co był biały i niezłą zagadkę warzywną dzieci miały. I tak to warzywa nie tylko do zjadania się nadają, ale i przy zabawie się przydają. Później pieczone, gotowane, grillowane czy surowe zjadamy, bo o zdrowie dbamy. 
Warzywa zjadajcie i po inspiracje kulinarne częściej tu wpadajcie.

Składniki

  • 1 zielony kalafior,
  • 2-3 duże młode, białe cebule,
  • 1 młoda kapusta,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy czosnek, bazylia,
  • olej rzepakowy chili,
  • 250 g kaszy kuskus,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1-2 garście orzeszków piniowych.

Przygotowanie

Rada: jeśli będziecie kupować młodą kapustę, nie odrywajcie zewnętrznych liści, przydadzą się do przykrycia warzyw podczas pieczenia.

Obraną cebulę kroimy na grubsze piórka, kapustę na połowę, a następnie po długości na mniejsze porcje. z kalafiora oddzielamy różyczki (łodygi nie wyrzucamy, można ją wykorzystać np. do zupy).

Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem z czosnkiem i bazylią, układamy na nim warzywa. Kapustę za pomocą pędzla smarujemy olejem chili (nie za dużo bo jest ostry !), a cebulę, kalafior olejem czosnkowym. Całość oprószamy solą i pieprzem.

Rada: całość można przykryć (umytymi) dużymi liśćmi kapusty, a w połowie pieczenia je ściągnąć. Można tez przykryć  na chwilę papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C ok. 40 min, w połowie pieczenia można odwrócić kapustę.

W tym czasie kuskus zalewamy gorącą wodą, ok. 1,5 cm powyżej. Doprawiamy solą, pozostawiamy na kilka min, żeby spęczniał. Do upieczonych warzyw przekładamy kuskus, delikatnie można przemieszać i z powrotem wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Kuskus stanie się sypki i smaki się połączą.

Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.

Do całości dodajemy posiekaną pietruszkę, bazylię i orzechy. 

Danie to można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno. Można też odgrzać na drugi dzień, na patelni.

Rada: lekko skropione dobrą oliwą, będzie smakować jeszcze lepiej.

2 komentarze

  1. Artibau

    Wyjątkowo przyjemnie się zapowiada ta kapustka z przyległościami. Chyba nie oprę się pokusie i przepis wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i zapraszam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

LODY

LODY

Lody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami. Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl