Jeśli Wam się nie śpieszy, a pieczenie Was cieszy, to ciasto na chleb sami wyrabiajcie, chwilę poczekajcie, a będziecie mieć pyszny chlebek domowy, smaczny i zdrowy. Jeśli fantazyjnie go ponacinacie, to wersję świąteczną otrzymacie. Smakować będzie jako dodatek do świątecznych śledzi czy sałatek. Bez okazji też wypiekajcie i świeże, domowe pieczywo zajadajcie.
Składniki
- 500 g kefiru w temp. pokojowej,
- 15 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczka cukru,
- 400 g mąki puszystej tym 550,
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki soli, 15 g,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Patrz na zdjęcia !
Do dużej miski rozkruszamy drożdże, rozpuszczamy w kefirze. Dodajemy cukier, 200 g mąki pełnoziarnistej i całość mieszamy drewnianą łyżką ok. 3 min. Następnie dodajemy przesianej mąki pszennej wymieszaną z solą. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką, lub folią spożywczą i odstawiamy na ok. 3,5 godz. do wyrośnięcia.
Przygotowujemy papier do pieczenia, który podsypujemy mąką. Przekładamy (przez odwrócenie miski) ciasto, boki zaginamy do środka, tworząc okrągły bochenek chleba. Odwracamy łączeniem na papier i przekładamy razem z papierem do miski. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 225°C, razem z blachą od piekarnika. Ciasto z papierem wyjmujemy z miski, wierzch oprószamy mąką, nacinamy w dowolny sposób. Na gorącą blachę przekładamy ciasto razem z papierem i w tej temp. pieczemy 10 min. Następnie skręcamy do 200°C i pieczemy ok. 25 min.
0 komentarzy