Tarty często przygotowuję, bo na obiad lub kolację serwuję. Kruche ciasto na maśle przygotowałam, do którego niewielką ilość smalcu dodałam, bo babcia tak robiła „…kruchsze ciasto będzie… ” – tak mi mówiła. Kulki z filetu z indyka zrobiłam, które to NATURalnie dobrze doprawiłam. Mięso zmieliłam, przyprawami wyostrzyłam, gotowe kuleczki na ciasto poukładałam i masą całość zalałam. Masa to jajka, śmietanki i ser, który razem zmiksowałam, a do całości dużą ilość szczypiorku i pietruszki dodałam. Po upieczeniu tarta smakowała znakomicie, a z zielonymi dodatkami, wyśmienicie.
Składniki
forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 1 jajko, małe,
- 2 żółtka,
- 100 g zimnego masła,
- 25 g smalcu,
- 1 płaska łyżeczka soli,
kuleczki mięsne:
- 400 g filetu z indyka,
- 10 g Vegeta Natur do mięsa mielonego,
- 1 płaska łyżka Vegeta Natur z czosnkiem,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1/3 bułki kajzerki,
masa serowa:
- 2 jajka duże,
- 270 g sera sałatkowo kanapkowego,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek pietruszki,
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- suszona chili świeżo mielona,
- młode liście: szpinak, botwina, rukola.
Przygotowanie
Kuleczki mięsne:
Mięso z indyka drobno mielimy (można też użyć gotowego mielonego, ale najlepsze będzie świeżo samemu zmielone, 100% chudego mięsa ).
Przyprawę Natur do mięsa mielonego, mieszamy z Natur z czosnkiem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i całość mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Bułkę namaczamy w wodzie, delikatnie odciskamy, dodajemy mięsa, razem z przyprawami. Całość wyrabiamy ręką, lepimy malutkie kulki, wielkości małych orzechów włoskich. Żeby nam mięso nie przyklejało się do dłoni można użyć niewielkiej ilości mąki.
Ja ulepiłam ok. 30 szt., można więcej.
Rada: kuleczki muszą być małe, żeby mięso się upiekło.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: można dodać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto nam się nie klei, jej ilość zależy od wielkości jajka.
Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 220°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min.
W tym czasie przygotowujemy masę i kuleczki mięsne.
Masa:
Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem (NIE dodajemy soli!). Dodajemy posiekanej drobno pietruszki i szczypiorku, mieszamy z masą.
Na upieczonym cieście, lekko przestudzonym (wystarczy poczekać ok. 3 min), układamy kuleczki mięsne, następnie przelewamy masę, posypujemy świeżo zmieloną chili.
Pieczemy ok. 15 – 20 min w 175°C.
Tarta idealnie będzie smakować z świeżymi liśćmi np. szpinaku, botwiny i rukoli.
0 komentarzy