Pieczona golonka z indyka

30 sty, 2016 | DANIA GŁÓWNE, INDYK, Wszystkie przepisy | 10 Komentarze

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je z chlebem zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. 

Takie danie to nie tylko przyjemność dla naszego podniebienia, ale też niemałe korzyści dla całego organizmu. Mięso z indyka jest źródłem ważnych  składników mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza, a także witamin, zwłaszcza tych z grupy B. To kluczowe składniki dla naszego zdrowia, są absolutnie niezbędne dla wielu procesów metabolicznych w naszym ciele. Poza tymi cennymi mikroskładnikami indyk jest także świetnym źródłem wysokiej jakości białka. Jeśli chodzi konkretnie o golonkę z kością, mamy tu dodatkową korzyść w postaci  wysokiej zawartości kolagenu  — składnika niezwykle ważnego dla zdrowia naszych stawów. Jest on zwłaszcza cenny dla osób z wszelkimi schorzeniami czy bólami stawów, seniorów oraz osób o wysokiej aktywności fizycznej. Dodatkowo indycza wersja golonki w porównaniu do wieprzowej ma niższą zawartość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Krótko mówiąc, nic tylko się zajadać!

Składniki

  • 4 małe golonki z indyka,
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,

marynata:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z z pozostałą marynatą do rękawa, do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką.

Pieczemy w 185°C ok. 1,5 godz.

Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30%.

Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.

Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.

Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu.

 

10 komentarzy

  1. jula

    Pyszne!!! dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Proszę bardzo 🙂 zapraszam częściej 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    Rewelacyjny przepis!! Robiłam już kilkukrotnie z tym, że ja zamiast golonek robię udziec z indyka bez kości (dzielę na kawałki przed pieczeniem).
    Palce lizać ☺

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Bardzo mnie to cieszy 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. aaaaaggggggaaaa

    czym mozna zastapic ocet winny

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ocet winny można zastąpić octem balsamicznym, albo sokiem z cytryny, tylko dodać do smaku nie za dużo 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Anonimowy

    Genialne!!! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i zapraszam 🙂

      Odpowiedz
  5. Anonimowy

    Wspaniala golonka, sos super…

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję – pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl