Golonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je z chlebem zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać.
Takie danie to nie tylko przyjemność dla naszego podniebienia, ale też niemałe korzyści dla całego organizmu. Mięso z indyka jest źródłem ważnych składników mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza, a także witamin, zwłaszcza tych z grupy B. To kluczowe składniki dla naszego zdrowia, są absolutnie niezbędne dla wielu procesów metabolicznych w naszym ciele. Poza tymi cennymi mikroskładnikami indyk jest także świetnym źródłem wysokiej jakości białka. Jeśli chodzi konkretnie o golonkę z kością, mamy tu dodatkową korzyść w postaci wysokiej zawartości kolagenu — składnika niezwykle ważnego dla zdrowia naszych stawów. Jest on zwłaszcza cenny dla osób z wszelkimi schorzeniami czy bólami stawów, seniorów oraz osób o wysokiej aktywności fizycznej. Dodatkowo indycza wersja golonki w porównaniu do wieprzowej ma niższą zawartość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Krótko mówiąc, nic tylko się zajadać!
Składniki
- 4 małe golonki z indyka,
- ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,
marynata:
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 płaska łyżka soli,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z z pozostałą marynatą do rękawa, do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką.
Pieczemy w 185°C ok. 1,5 godz.
Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30%.
Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.
Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.
Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu.
Pyszne!!! dziękuję za przepis 🙂
Proszę bardzo 🙂 zapraszam częściej 🙂
Rewelacyjny przepis!! Robiłam już kilkukrotnie z tym, że ja zamiast golonek robię udziec z indyka bez kości (dzielę na kawałki przed pieczeniem).
Palce lizać ☺
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Pozdrawiam 🙂
czym mozna zastapic ocet winny
Ocet winny można zastąpić octem balsamicznym, albo sokiem z cytryny, tylko dodać do smaku nie za dużo 🙂 Pozdrawiam 🙂
Genialne!!! 🙂
Dziękuję i zapraszam 🙂
Wspaniala golonka, sos super…
Dziękuję – pozdrawiam 🙂