Pomarańczowe puree z wątróbką starofrancuską i szpinakiem

4 lis, 2014 | DANIA GŁÓWNE, INDYK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak tongue-out

Składniki

na 4 porcje:

 

  • ·        4 wątróbki z indyka,
  • ·        100 g ziemniaków czerwonych,
  • ·        150 g mini marchewek (mogą być  z mrożonki),
  • ·        2 pomarańcze,
  • ·        4 garście świeżego szpinaku,
  • ·        2 cebule szalotki,
  • ·        200 g pieczarek,
  • ·        3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej,
  • ·        2 łyżeczki musztardy dijon,
  • ·        1 łyżeczka soku z limonki,
  • ·        50 ml oleju rzepakowego,
  • ·        3 łyżki masła klarowanego,
  • ·        sól do smaku,
  • ·        szczypta cukru,
  • ·        pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ·        świeży koperek.

Przygotowanie

Wątróbka:

Marynata: w naczyniu mieszamy musztardy z olejem, dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy.

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku ok. 10 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy. Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

Cebulę kroimy po długości na bardzo cienkie paseczki, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy szpinak, całość mieszamy.

Wątróbkę z całą marynatą podsmażamy na patelni (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie, najlepsza będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew).

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z  jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier  i sok z drugiej pomarańczy. Do marchewki można dolać niewielką ilość wody, jeśli sok za szybko się zredukuje.

Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree.

 

Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki), szpinakiem z pieczarkami i szalotką.

Do puree dodajemy sos pomarańczowy, plasterki marchewek, a całość  doprawiamy czarnym pieprzem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl