Wątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak 
Składniki
na 4 porcje:
- · 4 wątróbki z indyka,
- · 100 g ziemniaków czerwonych,
- · 150 g mini marchewek (mogą być z mrożonki),
- · 2 pomarańcze,
- · 4 garście świeżego szpinaku,
- · 2 cebule szalotki,
- · 200 g pieczarek,
- · 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej,
- · 2 łyżeczki musztardy dijon,
- · 1 łyżeczka soku z limonki,
- · 50 ml oleju rzepakowego,
- · 3 łyżki masła klarowanego,
- · sól do smaku,
- · szczypta cukru,
- · pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- · świeży koperek.
Przygotowanie
Wątróbka:
Marynata: w naczyniu mieszamy musztardy z olejem, dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy.
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku ok. 10 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy. Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Cebulę kroimy po długości na bardzo cienkie paseczki, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy szpinak, całość mieszamy.
Wątróbkę z całą marynatą podsmażamy na patelni (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie, najlepsza będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew).
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier i sok z drugiej pomarańczy. Do marchewki można dolać niewielką ilość wody, jeśli sok za szybko się zredukuje.
Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree.
Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki), szpinakiem z pieczarkami i szalotką.
Do puree dodajemy sos pomarańczowy, plasterki marchewek, a całość doprawiamy czarnym pieprzem.
0 komentarzy