Mini drożdżówki maślane ze śliwkami

13 lut, 2023 | DESERY, ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, TŁUSTY CZWARTEK, WALENTYNKI | 0 komentarzy

Malutkie drożdżówki maślane, śliwkami wypełniane, jak uszka sklejane, po upieczeniu cukrem pudrem posypane.  Ciasto delikatne, a dzięki śliwce z aromatem goździka, drożdżówka po 2-3 kęsach ze smakiem znika. Takie drożdżówki nie tylko pięknie wyglądają, ale smakiem zachwycają. Można też prostą wersję okrągłych mini bułeczek przygotować i śliwki w środku schować. Polecam szczerze, bo są naprawdę genialne, aromatyczne, smakowite, genialne.

Składniki

na ok. 30 szt.

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • ok. 550 g mąki pszennej typ. 550,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 100 g masła,

ponadto:

  • cukier puder.

Przygotowanie

Ciasto:

Masło rozpuścić w ciepłym mleku w ok. ok 38°C, przelać do dużej miski. Dodać drożdże, 100 g mąki, jajka i cukier, całość wymieszać za pomocą miksera z widełkami, do uzyskania kremowej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą, na początku można miksować, a następnie mieszać drewnianą łyżką. Na końcu wyrobić ręką, na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Rada: ilość dodanej mąki zależy od wielkości jajek, ciasto powinno być miękkie w dotyku.

Ciasto delikatnie zagnieść, rozwałkować (jak na pierogi) na grubość ok. 0,4 cm. Śliwki odcedzić z zalewy (nie wylewać zalewy !!!), przekroić na pół, wydrążyć pestki.

Z ciasta wyciąć krążki, za pomocą okrągłej wykrawaczki lub szklanki o średnicy ok. 8 cm. Na krążek nałożyć śliwkę, skleić brzegu jak na pierogi, następnie docisnąć za pomocą ząbków widelca. Wierzch ciasta po szerokości ponacinać za pomocą żyletki lub ostrego noża, brzegi złączyć jak na uszka. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy, pozostawić na 15 min (patrz zdjęcia).

Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików posmarować zalewą ze śliwek. Piec ok. 12 – 15 min w 185°C. Przestudzić na kratce od piekarnika, następnie oprószyć cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl