Malutkie drożdżówki maślane, śliwkami wypełniane, jak uszka sklejane, po upieczeniu cukrem pudrem posypane. Ciasto delikatne, a dzięki śliwce z aromatem goździka, drożdżówka po 2-3 kęsach ze smakiem znika. Takie drożdżówki nie tylko pięknie wyglądają, ale smakiem zachwycają. Można też prostą wersję okrągłych mini bułeczek przygotować i śliwki w środku schować. Polecam szczerze, bo są naprawdę genialne, aromatyczne, smakowite, genialne.
Składniki
na ok. 30 szt.
- Śliwka z goździkami Kuchnia Gessler, (śliwka w zalewie ok. 500 g),
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- ok. 550 g mąki pszennej typ. 550,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 100 g cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczka soli,
- 100 g masła,
ponadto:
- cukier puder.
Przygotowanie
Ciasto:
Masło rozpuścić w ciepłym mleku w ok. ok 38°C, przelać do dużej miski. Dodać drożdże, 100 g mąki, jajka i cukier, całość wymieszać za pomocą miksera z widełkami, do uzyskania kremowej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą, na początku można miksować, a następnie mieszać drewnianą łyżką. Na końcu wyrobić ręką, na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto delikatnie zagnieść, rozwałkować (jak na pierogi) na grubość ok. 0,4 cm. Śliwki odcedzić z zalewy (nie wylewać zalewy !!!), przekroić na pół, wydrążyć pestki.
Z ciasta wyciąć krążki, za pomocą okrągłej wykrawaczki lub szklanki o średnicy ok. 8 cm.
Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików posmarować zalewą ze śliwek. Piec ok. 12 – 15 min w 185°C.
0 komentarzy