Makaron z warzywami – kolorowo i zdrowo

11 cze, 2017 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Warzywa kolorowe z makaronem zmieszane to smaczne i zdrowe danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie.

Składniki

  • ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella,
  • 3 młode cebule ze szczypiorkiem,
  • po ½ świeżej papryce: żółtej, zielonej, czerwonej,
  • ½ pęczku rzodkiewki,
  • 2 garście poszatkowanej młodej kapusty,
  • mix świeżych kiełków,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeże listki mięty pieprzowej,
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości. Paprykę kroimy w małe kawałki, kostki lub paski.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z papryką, doprawiamy solą. Następnie dodajemy kapustę i przesmażamy 2 min.

Kolejno dodajemy rzodkiewkę i podgrzewamy 1 min, delikatnie mieszając. Do warzyw dodajemy makaron, doprawiamy, solą, pieprzem i garam masala.

Podajemy z kiełkami, szczypiorkiem  i listkami mięty. Dodatkowo można posypać startym żółtym serem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl