Warzywa kolorowe z makaronem zmieszane to smaczne i zdrowe danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie.
Składniki
- ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella,
- 3 młode cebule ze szczypiorkiem,
- po ½ świeżej papryce: żółtej, zielonej, czerwonej,
- ½ pęczku rzodkiewki,
- 2 garście poszatkowanej młodej kapusty,
- mix świeżych kiełków,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeże listki mięty pieprzowej,
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości. Paprykę kroimy w małe kawałki, kostki lub paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z papryką, doprawiamy solą. Następnie dodajemy kapustę i przesmażamy 2 min.
Kolejno dodajemy rzodkiewkę i podgrzewamy 1 min, delikatnie mieszając. Do warzyw dodajemy makaron, doprawiamy, solą, pieprzem i garam masala.
Podajemy z kiełkami, szczypiorkiem i listkami mięty. Dodatkowo można posypać startym żółtym serem.
0 komentarzy