Szybkie, zdrowe i smaczne danie makaronowe, w kilka minut i jest gotowe. Tuż po przygotowaniu najlepiej smakuje, a swoją delikatnością, połączoną z ostrością zaskakuje.
Składniki
3 porcje:
- 200 g makaronu wąskiego tagliatelle – BAVETTE ,
- 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- pęczek świeżego koperku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszone chili świeżo mielone do smaku,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Soli, używamy mniej niż zwykle, ponieważ pasta będzie słona.
W tym samym czasie przygotowujemy pastę.
Z awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki.
Ser mieszamy z awokado, za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, dolewamy 1/3 szklankę wody z gotującego makarony. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.
Pastę przekładamy do garnka po odcedzonym makaronie, podgrzewami kilka sek. Mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki. Podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze koperkiem, pieprzem i chili.
i z moim kochanym awokado… <3
<3