Tagliatelle z pastą serowo koperkową z awokado na ostro

17 wrz, 2017 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Szybkie, zdrowe i smaczne danie makaronowe, w kilka minut i jest gotowe. Tuż po przygotowaniu najlepiej smakuje, a swoją delikatnością, połączoną z ostrością zaskakuje.

Składniki

3 porcje:

  • 200 g makaronu wąskiego tagliatelle – BAVETTE ,
  • 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • pęczek świeżego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszone chili świeżo mielone do smaku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Soli, używamy mniej niż zwykle, ponieważ pasta będzie słona.
W tym samym czasie przygotowujemy pastę.
Z awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki.

Ser mieszamy z awokado, za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, dolewamy 1/3 szklankę wody z gotującego makarony.  Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.

Pastę przekładamy do garnka po odcedzonym makaronie, podgrzewami kilka sek. Mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki. Podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze koperkiem, pieprzem i chili.

2 komentarze

  1. Zuza

    i z moim kochanym awokado… <3

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl