To danie jest ekspresowe, kilka minut i gotowe. Makaron w lekko osolonej gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy. Warzywa tylko 3 min podsmażamy, na ostro doprawiamy, makaron, łososia do nich dodajemy i tylko 1 min grzejemy. Żeby było jeszcze smaczniej to z świeżymi ziołami mieszamy, a na całość ser ścieramy. Kilka kropel soku z limonki nada smaku końcowego, tego makaronu penne na zielono z łososiem – wyjątkowego.
Składniki
składniki na ok. 4 porcje
- ok. 300 g makaronu penne rigate Barilla,
- 1 niewielka cukinia,
- 1 cebula dymka,
- kilka zielonych szparagów,
- 100 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno w plastrach,
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem,
- listki świeżej bazylii,
- świeży koperek,
- szczypiorek czosnkowy,
- ser grana padano,
ponadto:
- limonka.
Przygotowanie
Makaron w lekko osolonej gotujemy, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię kroimy na cienkie paseczki, cebulę tak jak lubimy, szparagi w plastry po skosie, a główkę w całości zostawiamy.
Makaron (al dente) odcedzamy, ale chochelkę wody z jego gotowania dodajemy do warzyw na patelni.
Dodajemy penne mieszamy, podgrzewamy 1 min, następnie dokładamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy i już jest gotowe danie.
Całość podajemy z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem z cebulki oraz czosnkowym, listkami świeżej bazylii oraz startym serem.Skrapiamy sokiem z limonki.
0 komentarzy