Domowym batonikiem z płatków owsianych i prażonym słonecznikiem, można dodać sobie dużo radości z słodkiej przyjemności. Łatwość i szybkość ich przygotowania jest prosta bajecznie, dlatego sami spróbujcie zrobić je koniecznie.
Składniki
- 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos,
- 80 g słonecznika,
- 2 białka,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 60 g cukru białego kryształ,
- szczypta soli,
- 100 g białej czekolady.
Przygotowanie
Słonecznik prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. Masło rozpuszczamy studzimy.
Masa sucha: mąkę mieszamy z cukrem, solą, płatkami i słonecznikiem.
Masło mieszamy z masą suchą za pomocą miksera.
Białka ubijamy ok. 40 sek. na najwyższych obrotach.
Suche składniki mieszamy z białkiem na zwartą masę.
Masę dzielimy na porcje, (ja przygotowałam 7) formułujemy z nich prostokąty o grubości ok. 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C max 15 min.
Rada: żeby uzyskać tą samą grubość batonów, wystarczy przycisnąć je delikatnie za pomocą deski do krojenia. Można wcześniej przykryć je folią spożywczą lub papier do pieczenia, żeby nie przykleiły się do deski.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Batony smarujemy czekoladą za pomocą pędzla sylikonowego lub noża. Z pozostałej czekolady robimy dowolny wzorek. Batony pozostawiamy do przestygnięcia.
pyszności, mniam 🙂
a mniam, mniam pozdrawiam 🙂
Super sprawa! Na każdy głód, nie tylko mały – coś słodkiego 🙂
Zgadza się, a po wysiłku lub na poprawienie humoru idealne 🙂