Sałatka z ziołowymi polędwiczkami i owocowymi dodatkami

30 kwi, 2018 | SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Polędwiczki w ziołach obtoczyłam i na oleju wysmażyłam. Mieszankę sałat na talerzu poukładałam, do których mięso dodałam.Paseczkami marchewki ozdobiłam i owoce dołożyłam. Physalis o delikatnym słodko-kwaśnym smaku i nutą goryczki, z granatem orzeźwiającym, dodatkowo po ugryzieniu chrupiącym, ciekawie sałatkę urozmaiciły, i swoimi właściwościami, ją wzbogaciły. Całość doprawionym olejem skropiłam i czarnym sezamem oprószyłam.

Składniki

 na 2 porcje:

  • 10 cienkich plasterków polędwiczki wieprzowej,

zioła i przyprawy:

  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii,
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano,
  • szczypta soli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,

ponadto:

  • 2 garście mix-u sałatkowego (czerwona sałata, roszponka, sałata rzymska, sałatą fryzowana zielona),
  • 1 marchew,
  • 6 physalis,
  • 2 łyżki nasion granatu,
  • 2 łyżki sezamu czarnego,
  • olej rzepakowy,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • czosnek suszony świeżo mielony do smaku.

 

Przygotowanie

Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy ze sobą, miksujemy je za pomocą blendera, lub rozdrabniamy w moździerzu.

Polędwiczkę w plasterkach delikatnie rozbijamy palcami, obtaczamy w przygotowanych ziołach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim polędwiczki, po  max 2 min z każdej strony, czas zależy od tego jak zostaną pokrojone. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i studzimy.

Marchew obieramy i kroimy na cienkie słupki, a physalis na połowę.

Na talerzu układamy garść sałatki, dodajemy polędwiczki, marchew, physalis, całość posypujemy czarnym sezamem i nasionami granatu.

Dressing do sałatki: 60 ml oleju rzepakowego doprawiamy czosnkiem i papryczką chili świeżo mieloną – będziemy nim polewać całą sałatkę, tuż przed podaniem.

Sałatkę polewamy dressing.

Rada: polędwiczki smażymy jak najkrócej, bo im dłużej tym będą twardsze i mniej smaczne.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl