Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli

9 sty, 2020 | DANIA GŁÓWNE, PESTO, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Polędwicę z dorsza atlantyckiego mieszanką przypraw doprawiłam i na złotą rybkę zamieniłam. Na drugiej patelni ziemniaki się dusiły i też złote się zrobiły. Żeby tak na talerzu złotem nie świeciło, to od pesto z rukoli się zazieleniło. Po połączeniu smaków i zapachów danie wyszło wyśmienicie, złota rybka spełniła kulinarnie marzenia znakomicie.

Składniki

na ok. 4 porcje:

 ziemniaki:

  •  20 małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ½ kubka wody,

 pesto:

  • 80 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki prażonego słonecznika,
  • 80ml oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano,

ryba:

 przyprawy:

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego,
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne,
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy,
  • 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru,

 ponadto:

  • 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sok z cytryny.

 

Przygotowanie

Ziemniaki:

Ziemniaki myjemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki oraz nieobrane ząbki czosnku.

Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas duszenia, kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skórka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.

Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.

W tym samym czasie przygotowujemy pesto i rybę.

Pesto:

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana).  Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy ser, całość mieszamy.

Rada: oliwy używamy w zależności od zamierzonej gęstości, można mniej lub więcej, kto jak lubi. 

Ryba:

Wszystkie przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu, jeśli go nie macie, można użyć blendera.

Osuszoną rybę (ręcznikiem papierowym) dzielimy na porcje i nacieramy mieszanką przypraw.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę. W trakcie smażenia rybę polewamy, za pomocą łyżki gorącym olejem z patelni, następnie odwracamy i pozostawiamy na kilkanaście sekund.

Rada: ryby nie ruszamy, odwracamy ją tylko raz.

Rybę przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.

Ziemniaki podajemy z pesto i złotą rybką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl