Słodka choinka z bakaliami o nucie chałwy – ciasto świąteczne

1 gru, 2019 | BOŻE NARODZENIE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Święta to czas kiedy słodkościom się nie opieramy i bez wyrzutów sumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Dzięki foremce cisto choinkowe powstało i bardziej świąteczną formę przybrało.

Składniki

 na niewielką foremkę ok. 25 cm:

  • 50 g mąki pszennej ekstra,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonych brzoskwiń,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 70 g chałwy,
  • 2 niewielkie jajka,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • 1 łyżka wiórek kokosowych do podsypania,
  • bakalie, cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Rada: wybierajmy daktyle i brzoskwinie, które są miękkie.
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi.

Daktyle i bakalie bardzo drobno kroimy.

Jajka miksujemy z cukrem wanilinowym i chałwą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Połowę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek i ponownie miksujemy. W pozostałej część mąki obtaczamy pokrojone bakalie. Owoce, płatki migdałowe mieszamy z ciastem, które przekładamy do foremki.

Pieczemy ok. 30 min, kiedy wierzch się zarumieni przykrywamy papierem do pieczenia.

Przed wyjęciem z piekarnika wykonujemy test patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy bakaliami.

2 komentarze

  1. Anonimowy

    Chciałam zrobić jeszcze na święta Mo mamy nie wykorzystana foremkę. W przepisie nie ma podanej ilości jajek ☹️. Czy mogę prosić o podanie ilości tego składnika.

    Odpowiedz
    • Unknown

      Oj zapomniałam, już poprawiłam pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl