Chleb razowy z cieciorką – choinka

28 gru, 2019 | BOŻE NARODZENIE, PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czas świąteczny sprawia, że nawet pieczywo w nowej odsłonie powstaje i np. choinkę udaje. Ciasto z mąki pszennej razowej przygotowałam do którego cieciorki dodałam. Chleb wyszedł znakomicie i smakował wyśmienicie. Pierwsze kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane. Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy, a smak i tak ten sam mamy.
 

Składniki

  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 g cieciorki z puszki bez zalewy,
  • 2 łyżeczki soli, do smaku,
  • ok. 450 g mąki pszennej razowej.

Przygotowanie

Przygotowujemy zaczyn z drożdży, wody, cukru i maki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cieciorkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę, sól i ok. 400 g maki  razowej. Wyrabiamy ciasto, a pozostałą mąkę dodajemy w zależności od potrzeby lub do podsypania ciasta. 

Z wyrobionego ciasta formułujemy duży trójkąt, który przekładamy na blachę od piekarnika podsypaną mąką.

Ciasto nacinamy z dwóch str. na paski, które delikatnie skręcamy nadając kształt choinki.

Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy 200°C ok. 25 min, czas jednak zależy od wielkości i grubości przygotowanego ciasta.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl