Czas świąteczny sprawia, że nawet pieczywo w nowej odsłonie powstaje i np. choinkę udaje. Ciasto z mąki pszennej razowej przygotowałam do którego cieciorki dodałam. Chleb wyszedł znakomicie i smakował wyśmienicie. Pierwsze kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane. Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy, a smak i tak ten sam mamy.
Składniki
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 300 ml ciepłej wody,
- 50 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 g cieciorki z puszki bez zalewy,
- 2 łyżeczki soli, do smaku,
- ok. 450 g mąki pszennej razowej.
Przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn z drożdży, wody, cukru i maki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cieciorkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę, sól i ok. 400 g maki razowej. Wyrabiamy ciasto, a pozostałą mąkę dodajemy w zależności od potrzeby lub do podsypania ciasta.
Z wyrobionego ciasta formułujemy duży trójkąt, który przekładamy na blachę od piekarnika podsypaną mąką.
Ciasto nacinamy z dwóch str. na paski, które delikatnie skręcamy nadając kształt choinki.
Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy 200°C ok. 25 min, czas jednak zależy od wielkości i grubości przygotowanego ciasta.
0 komentarzy