Ravioli z serem kozim w sosie kremowo cytrynowym przygotowałam, gdzie dodatkowo do farszu papryczkę chili, trzy rodzaje pieprzu i kapary dodałam. Przyznam się szczerze, że przepis ten już dawno napisałam, ale wśród innych gdzieś go zapodziałam. Pamiętam, że ravioli wyszło orzeźwiające, delikatne, ale ostrością zaskakujące.
Składniki
ciasto:
- 220 g mąki pszennej,
- 2 całe jajka i jedno żółtko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli himalajskiej,
nadzienie:
- 110 g roladki koziej naturalnej,
- szczypta pieprzu kolorowego,
- szczypta pieprzu cytrynowego,
- szczypta pieprzu białego,
- ¼ posiekanej drobno papryczki chili,
- 1 łyżeczka drobno posiekanych kapary,
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę,
- skórka otarta z ¼ cytryny,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 40 g startego sera żółtego (np. parmezan),
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
dodatkowo:
- gałązki świeżego tymianku do dekoracji,
- jajko do smarowania ciasta.
Przygotowanie
Nadzienie:
Do roztartego sera dodajemy kapary, chili i 3 rodzaje pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej (długie prostokąty), podsypujemy mąką jeśli jest klejące.
Na jednej z części ciasta nakładamy nadzienie w odstępach ok. 4 cm. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się dobrze skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Za pomocą radełka do ciasta wycinamy kwadraciki.
Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 min., wyjmujemy łyżką cedzakowa.
Sos:
Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej czosnek, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Wlewamy śmietanę, dodajemy tymianek, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy z serem.
Do gorącego gęstniejącego sosu dodajemy ravioli i delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy tymiankiem i doprawiamy pieprzem kolorowym.
Rada: pamiętać należy, aby nie używać dużej ilości soli, ponieważ słony jest ser i kapary.
0 komentarzy