Ravioli z ostrym serem kozim w sosie cytrynowym

29 paź, 2019 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ravioli z serem kozim w sosie kremowo cytrynowym przygotowałam, gdzie dodatkowo do farszu papryczkę chili, trzy rodzaje pieprzu i kapary dodałam. Przyznam się szczerze, że przepis ten już dawno napisałam, ale wśród innych gdzieś go zapodziałam. Pamiętam, że ravioli wyszło orzeźwiające, delikatne, ale ostrością zaskakujące. 

Składniki

ciasto: 

  • 220 g  mąki pszennej,
  • 2 całe jajka i jedno żółtko,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli himalajskiej,

nadzienie: 

  • 110 g roladki koziej naturalnej,
  • szczypta pieprzu kolorowego,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • szczypta pieprzu białego,
  • ¼ posiekanej drobno papryczki chili,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych kapary,

sos: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę,
  • skórka otarta z ¼ cytryny,
  • sok z jednej  cytryny,
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 40 g startego sera żółtego (np. parmezan),
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,

dodatkowo: 

  • gałązki świeżego tymianku do dekoracji,
  • jajko do smarowania ciasta. 

Przygotowanie

Nadzienie:
Do roztartego sera dodajemy kapary, chili i 3 rodzaje pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej (długie prostokąty), podsypujemy mąką jeśli jest klejące.
Na jednej z części ciasta nakładamy nadzienie w odstępach ok. 4 cm. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się dobrze skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Za pomocą radełka do ciasta wycinamy kwadraciki.

Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 min., wyjmujemy łyżką cedzakowa.

Sos: 
Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej czosnek, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Wlewamy śmietanę,  dodajemy tymianek, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy z serem.

Do gorącego  gęstniejącego sosu dodajemy ravioli  i delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy tymiankiem i doprawiamy pieprzem kolorowym.

Rada: pamiętać należy, aby nie używać dużej ilości soli, ponieważ słony jest ser i kapary.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl