Gotowe ciasto w lodowce sobie czekało i w co się zamieni nie wiedziało. Migdały, sezam ,słonecznik z pomocą przywędrowały i razem się zmieszały. Do siebie sos z agawy, cynamon zaprosiły i z ciastem wspólnie zwijańce wymyśliły. Smaku Wam nie będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała.
Składniki
- 50 g tartych migdałów Back Mit,
- 100 g słonecznika łuskanego Kresto,
- 50 g sezamu Kresto,
- szczypta mielonego cynamonu,
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g).
- syrop z agawy.
Przygotowanie
Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
(patrz zdjęcia)
Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy 3 -5 łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syrop dodajemy stopniowo.
Następnie nakładamy przygotowany słonecznik z migdałami i sezamem. Ciasto w całości powinno być przykryte mieszanką ziaren. Delikatnie dociskamy za pomocą wałka. Zwijamy do wewnątrz tylko do połowy, zaczynając od dł. boku, tą samą czynność wykonujemy za drugim bokiem. Na połączeniu ciasto smarujemy syropem i delikatnie dociskamy.
Drugą porcję ciasta kroimy na prostokąty ok. 10 – 5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując odległości.
Roladę kroimy na plastry o grubości ok. 4 cm i delikatnie przekładamy na prostokątne ciasto. Ważna uwaga, kroimy jeden plaster i od razu go przekładamy.
Tak przygotowane ciastka pieczemy ok. 15 min w 180°C.
Po upieczeniu ciastka powinny przestygnąć.
Najlepiej smakują, gdy są delikatnie ciepłe i dodatkowo polane syropem z agawy.
Rada: wierzch przed pieczeniem można posypać cukrem brązowym.
Pychotka :)))
🙂 Dziękuję 🙂