Chleb pszenny, ale o kolorze nietypowym, a w smaku wyjątkowym. To dzięki pomidorom suszonym, które z pieprzem zielonym marynowanym zostały zmiksowane i do zaczynu drożdżowego dodane. Ciasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać.
Składniki
- 600 g mąki pszennej typ. 550,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
- 350 ml ciepłej wody,
- 150 g (masa bez oleju)suszonych pomidorów z pieprzem zielonym marynowanym w oleju z ziołami ( 1 słoik 270 g z olejem),
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- ok. 1 łyżki oleju z pomidorów,
- 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
W blenderze miksujemy suszone pomidory razem z pieprzem i 2 łyżkami oleju. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pomidory, sól i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie.
Dzielimy na dwie części, formułujemy podłużne chlebki i układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nakłuwamy, np. widelcem.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto można jeszcze raz ponakłuwać, następnie wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy startym serem.
Pieczemy w 185°C ok. 30 min, na dolnej półce.
Ciekawy przepis, jutro wyprobuje 😉
Polecam 🙂