Czasami gotowe produkty wykorzystujemy, z których szybkie dania przygotowujemy. Bo jeśli czasu nie mamy, albo niespodziewanego gościa w drzwiach witamy, to można proste danie w fajnej, nowej odsłonie „ugotować” i po kilku minutach już podać. Ja tym razem gotowy ryż w stylu meksykańskim tylko podgrzałam, ale świeżych ziół, mini marchewki, tuńczyka i kapary dodałam. Całość na mniejsze porcje, przystawki podzieliłam i botwinką ozdobiłam. Myślę, że tak jak na zdjęciu podane, będzie to smaczne i dla oczu atrakcyjne danie.
Składniki
na ok 2 osoby:
- 1 opakowanie gotowego dania z ryżem – Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE RICE 250 g Uncle Ben’s
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym puszka 150 g,
- 3 łyżki wody.
- 130 g mini marchewki młodej lub z puszki,
po garści świeżych ziół:
- nać pietruszki,
- mięta zwykła,
- mięta pieprzowa,
ponadto:
- 1 łyżka kapary,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- listki botwinki.
Przygotowanie
Jeśli używany mrożonych lub świeżych marchewek należy je pierwsze ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ½ płaskiej łyżeczki cukru.
Zioła siekamy, tuńczyka odlewamy z zalewy.
Na dużej patelni jednocześnie podgrzewamy ryż z dodatkiem wody, tuńczyka i marchewki. Zajmuje to ok. 4 mim. Dodajemy kapary, zioła i całość delikatnie mieszamy.
Podajemy z botwinką.
0 komentarzy