Bardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam. W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania. Z tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować.
Składniki
- 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
- 150 g gotowego ciasta filo (3 płaty ciasta),
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
- olej rzepakowy do wysmarowania ciasta.
Przygotowanie
Sakiewki filo:
Pierwszy arkusz ciasta układamy na wilgotnej ściereczce kuchennej, smarujemy go za pomocą pędzla namoczonego w wodzie z olejem (stosunek 1:1). Następnie nakładamy drugi płat, smarujemy go i tą samą czynność powtarzamy z trzecim.
Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na kwadraty ok. 10/10cm. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Na środku każdego ciasta układamy kiszkę w którą wkładamy jedno ziarenko pieprzu marynowanego, całość doprawiamy pieprzem czarnym.
Ciasto składamy w sakiewkę i układamy w foremkach do pieczenia babeczek. Pieczemy w 180°C ok. 15 min.
Rolada:
Z pozostałych 3 płatów ciasta i kiszki ziemniaczanej można przygotować smaczną roladę. Płaty ciasta wysmarowane wodą z olejem posypujemy pieprzem i układamy jeden na drugim. Na całą powierzchnię rozkruszamy 3 -4 szt. kiszki ziemniaczanej (bez jelita) i dodajemy kilka ziaren pieprzu zielonego marynowanego. Ciasto zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy na roladę, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180°C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko.
To już wiem do czego wykorzystam paczkę ciasta filo, jaka mi leżakuje w lodówce 😉