Dynia piżmowa kształtem podłużnym się charakteryzuje, lekko słodko i orzechowo smakuje. Jest bogatym źródłem potasu, witaminy B6, które na nas pozytywnie działają i przeciwutleniaczy, które o nasze zdrowie dbają. Dynię piżmową powinny jeść osoby o obniżonym nastroju, dla poprawy humoru. Polecam Wam danie makaronowe, łatwe i zdrowe. W piekarniku dynię wypiekałam, którą z bucatini (spaghetti z dziurką) zmieszałam. Całość chili doprawiłam, czyli słodki smak z ostrym połączyłam. Smakowo fajne, ciekawe połączenie, w niskiej cenie.
Składniki
- makaron bucatini,
- dynia piżmowa (moja ważyła ok. 1,5 kg),
- olej rzepakowy chili,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- świeżo mielone papryczki chili,
- sól himalajska,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- ser grana padano.
Przygotowanie
Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie 500 g makaronu. Z drugej połowy można np. upiec ciasto, zrobić zupę krem, lub wykorzystać do kolejnej porcji dania makaronowego.
Pieczona dynia:
Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki i włókna, nacinamy ją w kilku miejscach. Delikatnie polewamy olejem chili, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze od piekarnika i pieczemy na dolnej półce w 180°C ok. 45 min.
Część dyni dzielimy na większe kawałki, pozostałą rozdrabniamy np. widelcem.
Ważne: w zagłębieniu dyni, zbierze się olej, którego nie wylewamy, dodamy go do smażenia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dolewamy olej z upieczonej dyni i szklimy czosnek. Następnie dodajemy dynię rozdrobnioną, i w kawałkach, paprykę wędzoną, całość doprawiamy solą, pieprzem i odgrzewamy. Dodajemy gorący makaron, mieszamy. Podajemy z startym serem, doprawiamy pieprzem i chili.
0 komentarzy