Zaznacz stronę

Zupa mocno ziołowa na zielono z marchewką

16 maj, 2019 | SZPARAGI, SZPINAK, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Często do domu późno wracamy, a tu oj, oj, nic na obiad nie mamy. Coś zjeść na ciepło by się przydało, coś lekkiego i na dodatek, żeby smakowało. Wiosna to taka pora radosna, zielono wszędzie wokoło, a od świeżych ziół w ogródku robi się wesoło. Kto lubi zupy, a do tego zwraca uwagę na zdrowe odżywianie, to z pewnością jest to dla nich danie. Kilka chwil tylko potrzebujemy, wszystkie zioła warzywa przygotowujemy, bulion gotowy w słoiczku zakręcony mamy, i po chwili zupę już zjadamy. Tak naprawdę to kiedy pomysł wpadł mi do głowy, to po 15 min obiad był już gotowy. Najwięcej czasu krojenie, siekanie, a ok. 6 min zajęło całkowite gotowanie. Zupa aromatyczna, smaczna, wyśmienita, dla ceniących czas idealna, znakomita. Ja szybkie zupy często przygotowuję, bo zdrowie i swój czas szanuję.

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego & bazylia,
  • 1 szklanka groszku mrożonego,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku (kostki, może być garść posiekanego drobno, świeżego szpinaku),
  • 1 l wody,
  • 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary w słoiczku,
  • 3 grube zielone szparagi lub garść cienkich,
  • 4 płaskie łyżki kuskusu pełnoziarnistego,

świeże, drobno posiekane zioła, po 1 kopiatej łyżce:

  • szczypiorek,
  • nać pietruszki,
  • lubczyk,
  • mięta zwykła,
  • mięta pieprzowa,

ponadto:

  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • kilka młodych listków botwinki.

Przygotowanie

Obrane marchewki kroimy po długości, w cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki. Główki odcinamy, a pozostałą część kroimy po delikatnym skosem na cienkie plasterki. Główki przekrawamy na połowę, po długości.

Rada: jeśli mamy cienkie szparagi, kroimy je na mniejsze kawałki.

Wszystkie zioła drobno siekamy.

W rondelku ok. 2 l rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim marchew ok. 1 min cały czas mieszając.

Wlewamy gorącej wody (zagotowujemy w czajniku), dodajemy bulin, szpinak i całość zagotowujemy. Czas gotowania jest tylko do momentu, aż szpinak nam się rozmrozi.

Dodajemy wszystkie zioła, szparagi, kuskus, groszek całość doprowadzamy tylko do wrzenia.

Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, odstawiamy na kilka 3-5 min.

Zupę można podawać z listkami botwinki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl