Często do domu późno wracamy, a tu oj, oj, nic na obiad nie mamy. Coś zjeść na ciepło by się przydało, coś lekkiego i na dodatek, żeby smakowało. Wiosna to taka pora radosna, zielono wszędzie wokoło, a od świeżych ziół w ogródku robi się wesoło. Kto lubi zupy, a do tego zwraca uwagę na zdrowe odżywianie, to z pewnością jest to dla nich danie. Kilka chwil tylko potrzebujemy, wszystkie zioła warzywa przygotowujemy, bulion gotowy w słoiczku zakręcony mamy, i po chwili zupę już zjadamy. Tak naprawdę to kiedy pomysł wpadł mi do głowy, to po 15 min obiad był już gotowy. Najwięcej czasu krojenie, siekanie, a ok. 6 min zajęło całkowite gotowanie. Zupa aromatyczna, smaczna, wyśmienita, dla ceniących czas idealna, znakomita. Ja szybkie zupy często przygotowuję, bo zdrowie i swój czas szanuję.
Składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego & bazylia,
- 1 szklanka groszku mrożonego,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 2 szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku (kostki, może być garść posiekanego drobno, świeżego szpinaku),
- 1 l wody,
- 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary w słoiczku,
- 3 grube zielone szparagi lub garść cienkich,
- 4 płaskie łyżki kuskusu pełnoziarnistego,
świeże, drobno posiekane zioła, po 1 kopiatej łyżce:
- szczypiorek,
- nać pietruszki,
- lubczyk,
- mięta zwykła,
- mięta pieprzowa,
ponadto:
- pieprz do smaku,
- sól do smaku,
- kilka młodych listków botwinki.
Przygotowanie
Obrane marchewki kroimy po długości, w cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki. Główki odcinamy, a pozostałą część kroimy po delikatnym skosem na cienkie plasterki. Główki przekrawamy na połowę, po długości.
Rada: jeśli mamy cienkie szparagi, kroimy je na mniejsze kawałki.
Wszystkie zioła drobno siekamy.
W rondelku ok. 2 l rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim marchew ok. 1 min cały czas mieszając.
Wlewamy gorącej wody (zagotowujemy w czajniku), dodajemy bulin, szpinak i całość zagotowujemy. Czas gotowania jest tylko do momentu, aż szpinak nam się rozmrozi.
Dodajemy wszystkie zioła, szparagi, kuskus, groszek całość doprowadzamy tylko do wrzenia.
Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, odstawiamy na kilka 3-5 min.
Zupę można podawać z listkami botwinki.
0 komentarzy