Fuczki z nutą chili

23 maj, 2019 | Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Fuczki, które w Bieszczadach dobrze są znane, gęstsze ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta z odpowiednimi przyprawami razem  zmieszane.  To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy przebywałam. Kapusta zebrana z pola, potem ukiszona, mleko skąd? krowa została wydojona, czosnek z ogródka, jaja z kurnika przyniesione, a ziarna pszenicy u młynarza na mąkę zmielone. Wszystkie składniki, dzisiaj Eko zwane, zostały ze sobą połączone, a później na smalcu podsmażane. Pierwszy raz jak je skosztowałam, to o składnikach nic nie wiedziałam, myślałam, że to placki ziemniaczane nieco zmodyfikowane. Mama nic nie mówiła, tylko kolejne porcje smażyła, ja je ze smakiem zjadałam i maślanką popijałam. Po latach, kiedy gotowanie w pasję się zamieniło, to coś się we mnie obudziło, o plackach sobie przypomniałam i dopiero nazwę prawdziwą ich poznałam.
Te placki czosnkiem doprawiłam i chili wyostrzyłam. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Mojej mamy kiszona kapusta jest najlepsza bo idealnie ukiszona, wyrazista, kwaśna super doprawiona.

Składniki

na ok. 12 szt:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 1 wiejskie jajko,
  • 250 g delikatnie odciśniętej kapusty kiszonej,
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
  • ½  łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2  łyżeczki suszonego cząbru,
  • mielona chili do smaku,
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • sól do smaku,

ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • śmietana 18% lub jogurt grecki naturalny,
  • świeży koperek. 

Przygotowanie

Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki).  Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka).

Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.

Odciśniętą kapustę drobno kroimy.

Do ciasta dodajemy kapustę, kminek, pieprz, cząber i czosnek,  chili, całość mieszamy. Przyprawy chili dodajemy stopniowo, nie każdy lubi na ostro, solimy do smaku.

Rada: soli używamy na końcu, jej ilość zależy od smaku kapusty.

Ciasto odstawiamy na 5 – 10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. Nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju na złoty kolor (wielkości placków ziemniaczanych).

Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu.

2 komentarze

  1. Marzynia

    Mieszkałam w Bieszczadach i znam fuczki. Ja co prawda robię z gotowanej kiszonej kapusty, ale te z nutką chili to też super propozycja 🙂 Buziaki!

    Odpowiedz
    • Monika

      Polecam, właśnie mam ochotę na nie 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl