Kokardki farfalle na al dente ugotowane, do kurczaka i warzyw smażonych w woku dodane, wszystko połączone i na ostro doprawione. Żółte i zielone, kolory świeżości, czyli makaron z dodatkami, same pyszności.
Składniki
- 250 g makaronu farfalle,
- 1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem,
- 100 g świeżego kalafiora,
- ½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g),
- garść groszku cukrowego,
- 1 filet z kurczaka,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól himalajska świeżo mielona do smaku,
- mieszanka ognistych przypraw świeżo mielona, do smaku (pieprz czarny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek).
Przygotowanie
Filet z kurczaka, oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w prążki, cukinię na połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę, kalafiora i cukinię, całość smażymy, często mieszając.
W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Do mięsa z warzywami na sam koniec dodajemy groszek cukrowy, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na 2-3 min. Dopiero teraz dodajemy wszystkie przyprawy: kurkumę, pieprz, mieszankę ognistą i mieszamy.
Woka zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy wg własnego smaku. Całość posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.
0 komentarzy