Deser kokosowo czekoladowy z bakaliami zapewne zachwyci Was smakami. Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona. Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami. Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona. Deser o różnych smakach współgra ze sobą idealnie, smakuje słodko i oryginalnie. Wafelki nadały całości lekkości i fantastycznej chrupkości. Jeśli podczas zjadania kieliszek w dłoni trzymać będziecie, to masę pralinkowo delikatnie ogrzejecie. Stanie się miękka, wyjątkowa, bardzo kremowa. Taki deser Wasze kubki smakowe rozpieści genialnie, chociaż jest kaloryczny, to na poprawienie humoru działa idealnie.☺
Składniki
4 szt. kieliszków 220 ml lub na więcej mniejszych porcji:
masa pralinkowa:
- 100 g gorzkiej czekolady ok. 70% cacao,
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
- ½ łyżeczki masła,
masa kokosowa:
- mleczka kokosowego,
- 100 g drobnych wiórek kokosowych,
- 4 kostki białej czekolady,
ponadto:
- ok. 40 g całych migdałów,
- ok. 30 g suszonych daktyli,
- 2 wafelki Lusette czekoladowe http://lusette.pl/,
- kamyczków czekoladowych do ozdoby.
Przygotowanie
Jeśli chcemy uzyskać ozdobne kieliszki, wystarczy zamoczyć ich brzegi w rozpuszczonej czekoladzie i postawić na chwilę w kamyczkach wysypanych do głębokiego talerzyka o szerokim dnie.
masa pralinkowa:
Śmietankę z masłem doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady wlewamy śmietankę i energicznie mieszając łączymy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią dno kieliszków. Pozostawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.
masa kokosowa:
Mleczko kokosowe zagotowujemy z dodatkiem białej czekolady. Dodajemy kokos i mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia, masa ma być dobrze schłodzona.
Migdały jeśli mamy ze skórką najpierw sparzamy, zdejmujemy ją, suszymy i prażymy na suchej patelni. Daktyle kroimy w drobne kawałki.
Do kieliszków dodajemy połowę masy kokosowej, następnie dodajemy migdały, bakalie i ponownie masę kokosową. Pucharki pozostawiamy do schłodzenia. Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone wafelki Lusette, które nadadzą chrupkości i słodyczy.
Ale musi być dobre, pięknie podane 🙂
Bardzo dziękuję, a deser idealny na osłodzenie sobie życia 🙂
Takie kieliszki to można wychylać do dna! Cudo!
ha, ha, ha … :*