Deser kokosowo czekoladowy z bakaliami i chrupiącym wafelkiem

3 lut, 2017 | CZEKOLADKI, DESERY, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Deser kokosowo czekoladowy z bakaliami zapewne zachwyci Was smakami. Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona. Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami. Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona. Deser o różnych smakach współgra ze sobą idealnie, smakuje słodko i oryginalnie. Wafelki nadały całości lekkości i fantastycznej chrupkości. Jeśli podczas zjadania kieliszek w dłoni  trzymać będziecie, to masę pralinkowo delikatnie ogrzejecie. Stanie się miękka, wyjątkowa, bardzo kremowa. Taki deser Wasze kubki smakowe rozpieści genialnie, chociaż jest kaloryczny, to na poprawienie humoru działa idealnie.☺

Składniki

4 szt. kieliszków 220 ml lub na więcej mniejszych porcji:

masa pralinkowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady ok. 70% cacao,
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • ½ łyżeczki masła,

masa kokosowa:

  • mleczka kokosowego,
  • 100 g drobnych wiórek kokosowych,
  • 4 kostki białej czekolady,

ponadto:

  • ok. 40 g całych migdałów,
  • ok. 30 g suszonych daktyli,
  • 2 wafelki Lusette czekoladowe http://lusette.pl/,
  • kamyczków czekoladowych do ozdoby.

Przygotowanie

Jeśli chcemy uzyskać ozdobne kieliszki, wystarczy zamoczyć ich brzegi w rozpuszczonej czekoladzie i postawić na chwilę w kamyczkach wysypanych do głębokiego talerzyka o szerokim dnie.

masa pralinkowa:

Śmietankę z masłem doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, pozostawiamy do przestygnięcia.

Czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady wlewamy śmietankę i energicznie mieszając łączymy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią dno kieliszków. Pozostawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.

masa kokosowa:

Mleczko kokosowe zagotowujemy z dodatkiem białej czekolady. Dodajemy kokos i mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia, masa ma być dobrze schłodzona.

Migdały jeśli mamy ze skórką najpierw sparzamy, zdejmujemy ją, suszymy i prażymy na suchej patelni. Daktyle kroimy w drobne kawałki.

Do kieliszków dodajemy połowę masy kokosowej, następnie dodajemy migdały, bakalie i ponownie masę kokosową. Pucharki pozostawiamy do schłodzenia. Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone wafelki Lusette, które nadadzą chrupkości i słodyczy.

 

4 komentarze

  1. Anonimowy

    Ale musi być dobre, pięknie podane 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Bardzo dziękuję, a deser idealny na osłodzenie sobie życia 🙂

      Odpowiedz
  2. Marzynia

    Takie kieliszki to można wychylać do dna! Cudo!

    Odpowiedz
    • Monika

      ha, ha, ha … :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl