Święta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają. Ja dla Was babeczki przygotowałam, w których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, a szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, gdzie maleńkie jajeczka się schowają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy świątecznego barszczu będą wyśmienite.
Składniki
na 12 babeczek:
- 12 jajek przepiórczych,
- 15 g świeżych drożdży,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 150 ml wody,
- ½ płaskiej łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżeczka pieprzy młotkowanego z kolendrą,
- 1 duże jajko,
- sól do smaku,
- pęczek szczypiorku,
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy chrzanowej,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
ponadto:
- olej rzepakowy do posmarowania ciasta,
- czarnuszka do posypania.
Przygotowanie
Foremki sylikonowe oprószamy mąką.
Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta.
Rada: jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymamy 2-3 min, następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka?
Pojedynczo wkładamy do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręcamy, energicznym, krótkim ruchem uderzamy jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiemy ją z jajka.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej.
Dodajemy jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy pozostałą część mąki, doprawiamy solą do smaku. Na sam koniec dodajemy czarnuszkę i posiekany szczypiorek, mieszamy.
Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka. Porcjujemy do 12 foremek na babeczki, na środek wkładamy pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie nam rosło, dociskamy jajko, aby jak najmniejsza jego cześć wystawała.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy olejem, delikatnie, żeby nam nie opadło, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy ok. 25 min, na 2 poziomie od dołu.
0 komentarzy