Babeczki z jajkiem przepiórczym

9 kwi, 2019 | BABECZKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Święta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają. Ja dla Was babeczki przygotowałam, w których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, a szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, gdzie maleńkie jajeczka się schowają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy świątecznego barszczu będą wyśmienite.

Składniki

na 12 babeczek:

  • 12 jajek przepiórczych,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 ml wody,
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy młotkowanego z kolendrą,
  • 1 duże jajko,
  • sól do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy chrzanowej,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,

ponadto:

  • olej rzepakowy do posmarowania ciasta,
  • czarnuszka do posypania.

Przygotowanie

Foremki sylikonowe oprószamy mąką.

Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta.

Rada:  jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymamy 2-3 min, następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka?

Pojedynczo wkładamy do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm  wody) zakręcamy, energicznym, krótkim ruchem uderzamy jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiemy ją z jajka.

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej.

Dodajemy jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy pozostałą część mąki,  doprawiamy solą do smaku. Na sam koniec dodajemy czarnuszkę i posiekany szczypiorek, mieszamy.

Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka. Porcjujemy do 12 foremek na babeczki, na środek wkładamy pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie nam rosło, dociskamy jajko, aby jak najmniejsza jego cześć wystawała.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy olejem, delikatnie, żeby nam nie opadło, posypujemy czarnuszką.

Pieczemy ok. 25 min, na 2 poziomie od dołu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl