Babeczki na święta to podstawa, a przy ich pieczeniu jest super zabawa. Można wg ulubionego przepisu je przygotować, ale na różne sposoby dekorować. Fajne coś dodać, czy w przepisie zakombinować, a babeczki zmienią się nie do poznania, chociaż była niewielka zmiana. Będą wyglądać oryginalnie i z pewnością smakować niebanalnie. Moje babeczki niespodziankę w sobie mają, raffaello małe ukrywają, słodkim ubitym białkiem oraz cukiereczkami ozdobiłam i w piekarniku dodatkowo podsuszyłam. Babeczki można lukrem, czekoladą poozdabiać, lub same, czy posypane cukrem pudrem zajadać.
Składniki
na 12 szt.:
ciasto:
- 4 małe jaja,
- 50 ml mleka 2% tłuszczu,
- 60 g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy 16 g,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 150 g mąki tortowej,
- 50 g drobnych wiórek kokosu,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
- szczypta soli,
oraz:
- 12 kulek raffaello,
ponadto:
- 2 białka,
- szczypta soli,
- 80 g drobnego cukru białego,
- miks dekoracji cukrowych np. neon.
Przygotowanie
Foremki sylikonowe obsypujemy delikatnie mąką. Białka oddzielamy od żółtek.
Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz budyniem.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na kogel- mogel. Stopniowo dolewamy olej, miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem soli. Pianę mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki z przygotowaną masą.
Częścią masy wypełniamy 12 foremek na babeczki, tak po jednej dużej łyżce. Do każdej foremki (na środek ciasta) wkładamy po 1 kuleczce raffaello. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
Piekarnik nastawiamy na 160°C – 165°C.
Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu.
Ozdabianie babeczek:
Podczas pieczenia przygotowujemy masę z białek.
Białka miksujemy, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo, po 1 łyżeczce cukru, do uzyskania gęstej masy, cukier powinien się rozpuścić. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z małą ozdobną końcówką.
Babeczki wyciągamy z piekarnika, a temp. zmniejszamy do 100°C z termoobiegiem.
Masą ozdabiamy babeczki tuż po upieczeniu, mają być gorące. Robimy jak najmniejsze wzorki. Posypujemy słodkimi dekoracjami cukierniczymi. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście min, żeby tylko podsuszyć masę.
0 komentarzy