Babeczki kokosowe z rafaello

18 kwi, 2019 | BABECZKI, SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Babeczki na święta to podstawa, a przy ich pieczeniu jest super zabawa. Można wg ulubionego przepisu je przygotować, ale na różne sposoby dekorować. Fajne coś dodać, czy w przepisie zakombinować, a babeczki zmienią się nie do poznania, chociaż była niewielka zmiana. Będą wyglądać oryginalnie i z pewnością smakować niebanalnie. Moje babeczki niespodziankę w sobie mają, raffaello małe ukrywają, słodkim ubitym białkiem oraz cukiereczkami ozdobiłam i w piekarniku dodatkowo podsuszyłam. Babeczki można lukrem, czekoladą poozdabiać, lub same, czy posypane cukrem pudrem zajadać.

Składniki

na 12 szt.:

ciasto:

  • 4 małe jaja,
  • 50 ml mleka 2% tłuszczu,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy 16 g,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 50 g drobnych wiórek kokosu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
  • szczypta soli,

oraz:

  • 12 kulek raffaello,

ponadto:

  • 2 białka,
  • szczypta soli,
  • 80 g drobnego cukru białego,
  • miks dekoracji cukrowych np. neon.

Przygotowanie

Foremki sylikonowe obsypujemy delikatnie mąką. Białka oddzielamy od żółtek.

Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz budyniem.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na kogel- mogel. Stopniowo dolewamy olej, miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem soli. Pianę mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki z przygotowaną masą.

Częścią masy wypełniamy 12 foremek na babeczki, tak po jednej dużej łyżce. Do każdej foremki (na środek ciasta) wkładamy po 1 kuleczce raffaello. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta.

Piekarnik nastawiamy na 160°C – 165°C.

Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu.

Ozdabianie babeczek:

Podczas pieczenia przygotowujemy masę z białek.

Białka miksujemy, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo, po 1 łyżeczce cukru, do uzyskania gęstej masy, cukier powinien się rozpuścić. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z małą ozdobną końcówką.

Babeczki wyciągamy z piekarnika, a temp. zmniejszamy do 100°C z termoobiegiem.

Masą ozdabiamy babeczki tuż po upieczeniu, mają być gorące. Robimy jak najmniejsze wzorki. Posypujemy słodkimi dekoracjami cukierniczymi. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście min, żeby tylko podsuszyć masę.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl