Jajecznica ? Nie
Jajka gotowane ? Nie
Jajka w koszulce ? Nie
Jajka zapiekane ? Tak 🙂
Jaja ze śmietaną się połączyły, zielonym się ozdobiły, dobrze doprawiły i kabanosy do siebie zaprosiły. Potem w piekarniku szybko się ogrzewały, bo tylko 10 min czasu na to miały. Na śniadanie, kolację zapraszają i smacznie się polecają
Składniki
na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 50 g bardzo cienkich kabanosów,
- 1 płaska łyżka mąki,
- garść listków świeżej bazylii,
ponadto:
- kiełki rzodkiewki.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki. Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.
Podajemy np. z kiełkami rzodkiewki, które dodają charakterystycznego, ostrzejszego smaku.
Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone.
Mniam , jakie pyszne 🙂
Dziękuję 😉
pomysłowe śniadanie 🙂
Tak na szybko i wyszło 🙂