Zaznacz stronę

Zapiekane jajka z kabanosami

8 Kwi, 2016 | PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Jajecznica ? Nie
Jajka gotowane ? Nie
Jajka w koszulce ? Nie
Jajka zapiekane ? Tak 🙂
Jaja ze śmietaną się połączyły, zielonym się ozdobiły, dobrze doprawiły i kabanosy do siebie zaprosiły. Potem w piekarniku szybko się ogrzewały, bo tylko 10 min czasu na to miały. Na śniadanie, kolację zapraszają i smacznie się polecają tongue-out

Składniki

na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 50 g bardzo cienkich kabanosów,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • garść listków świeżej bazylii,

ponadto:

  • kiełki rzodkiewki.

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 175°C.

Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki. Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.

Podajemy np. z kiełkami rzodkiewki, które dodają charakterystycznego, ostrzejszego smaku. 

Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone.

4 komentarze

  1. Gotuj i piecz z Joanną

    Mniam , jakie pyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 😉

      Odpowiedz
  2. ewa

    pomysłowe śniadanie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak na szybko i wyszło 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami