Suszone owoce w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy.
Składniki
- 400 g ciasta francuskiego,
- 150 g śliwek suszonych,
- 20 g orzechów laskowych,
- 2 łyżki owoców goji,
- 4 suszone daktyle,
- 1 duża pomarańcza,
- 100 g cukru brązowego.
Przygotowanie
Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe.
W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy, dodajemy ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, owoce goji i doprowadzamy do wrzenia. Goja powinna nam zmięknąć. Dodajemy bardzo drobno pokrojone daktyle i śliwki. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając, aż sok z pomarańczy całkowicie się zredukuje, studzimy.
Ciasto francuskie wałkujemy na cienki prostokąt (jeśli jest to ciasto gotowe wystarczy je tylko rozwinąć). Połowę ciasta posypujemy cukrem i przykrywamy ją druga częścią. Ciasto dociskamy tak, aby cukier się przykleił, następnie z powrotem je odklejamy (cukier powinien być równo rozprowadzony na całym cieście).
Na całe ciasto przekładamy przygotowane owoce, dodajemy orzechy laskowe i delikatnie zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na równe krążki Każdy „walec” wkładamy do foremek sylikonowych do wypieku babeczek. Ciasto delikatnir odchylamy na zewnątrz, posypujemy cukrem.
Babeczki pieczemy ok. 30 min,w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
0 komentarzy