Pieczone portobello z pesto z rukoli, mozzarellą i prażonym boczkiem

13 maj, 2017 | GRZYBY, PESTO, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Piękne, duże kapelusze pieczarkowe, mięsiste, w smaku wyjątkowe. Można je na różne sposoby przygotować, smażyć, piec, dusić, a nawet gotować. Moje kapelusze zostały w piekarniku upieczone, z pesto i mozzarellą wypełnione. Boczek wcześniej zapiekałam, a po przestudzeniu zmiksowałam. Gorące kapelusze prażonym boczkiem posypałam i gotową przystawkę już zjadałam.

Składniki

  • 6 szt. dużych kapeluszy portobello,
  • ok. 250 g sera mozzarelli,
  • 100 g boczku surowego wędzonego w bardzo cienkich plasterkach,
  • dowolne świeże kiełki,
  • listki bazylii,

pesto:

  • 2 garście rukoli,
  • 15 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku),
  • ok. 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki startego sera żółtego, twardego.

Przygotowanie

Plastry boczku rozkładamy na pergaminie, wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15 min tak, aby zrobił się chrupiący. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Pesto:  za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki, oraz dolewamy olej. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, mieszamy z serem.

Ser mozzarella dzielimy na 6 części. Ja użyłam sera XXL podłużnego i pokroiłam na krążki o grubości 2,5 cm. Ser fajnie stopi się na całe kapelusze.

Kapelusze portobello oczyszczamy, odcinamy nóżki i wydrążamy tylko blaszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pesto z rukoli, a na środku kładziemy  mozzarelle. 

Rada: blaszki i nóżki nie wyrzucajcie, można drobno posiekać, podsmażyć z cebulką i np. usmażyć na nich jajecznicę.

Piekarnik nastawiamy na 220°C z termoobiegiem.  Grzyby układamy na najniższej półce i pieczemy max 15 min.

Plastry boczku (tuż przed podaniem grzybów) miksujemy blenderem. Portobello podajemy z kiełkami i prażonym boczkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb domowy z ziarnami

Chleb domowy z ziarnami

Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl