Sałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można je jako przystawki podawać lub na kolację zajadać
Składniki
- 1 opakowanie sera mozzarella,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 3 plastry boczku,
- 1 mała cebulka biała,
- 1 mała cebulka czerwona,
- 1 mała cebulka czosnkowa,
- ¼ papryczki chili,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- olej rzepakowy,
- listki młodej botwinki,
- świeża roszponka,
- ziarna młodej kukurydzy,
- oliwki zielone,
- ziarna kapary,
- cukinia,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Cebulki kroimy w plasterki i delikatnie solimy, pomidorki dzielimy na ćwiartki, a mozzarellę kroimy w plastry.
Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem, z nadmiaru wody, skrapiamy olejem, posypujemy solą i podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili.
Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki i całość doprawiamy pieprzem.
0 komentarzy