Ryż długoziarnisty z dzikim do farszu został ugotowany, bo to jak dla mnie białe z „czarnym” to duet udany. Biały o delikatnym aromacie, tradycyjny, najbardziej znany z czarnym o orzechowym smaku razem zmieszany . I tak dwa ryże połączone zostały w lekko osolonej wodzie zanurzone, po czym ugotowane i do dużej miski przesypane. Cebula co czasem łzy wyciska podczas krojenia, poddała się obróbce smażenia, gdzie została lekko dosłodzona, lekko osolona i ostrości zyskała bo z chili na złoty kolor się podsmażała. Ryż w połączeniu z cebulką w gołąbkach to za mało i coś do złączenia rozsypanych ziarenek by się przydało. Mięso z indyka, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona pierwsze przypalona, obrana, drobno pokrojona, do ryżu dodana, będzie się nie tylko kontrastowała i smaku dodawała. Papryka mielona słodka i ta wędzona całość przyprawiła i dodatkowo z suszonym lubczykiem się złączyła, a pieprz dodał swojej ostrości i dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości. Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany. Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane, z kiełkami słonecznika podane, wyszły smaczne czyli – UDANE.
Składniki
farsz:
- 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki),
- 1 duże biała cebula,
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 3 łyżki suszonego lubczyku,
- 1 duża czerwona papryka,
- masło klarowane do smażenia,
- 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej,
- 1 płaska mielona słodka papryka wędzona,
- ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku),
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
ponadto:
- 1 szt. małej włoskiej kapusty,
- kiełki słonecznika,
- pęczek cebulki ze szczypiorkiem.
Przygotowanie
Farsz:
Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
Rada: w farszu jest surowe mięso, jak sprawdzić czy dobrze jest doprawiony? Łyżkę farszu wkładamy na płasko miedzy liścia kapusty (obojętnie czy surowej czy sparzonej ) i podsmażamy na patelni.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
Pieczemy w 200°C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.
0 komentarzy