Bułeczki maślane pieczone od serca

31 paź, 2014 | PIECZYWO, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

 Bułeczki  najlepiej upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, z dodatkiem ulubionego dżemu i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą bardziej mu smakowały.

Składniki

  • 80 g cukru brązowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 g mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • olej rzepakowy,
  • masło do smarowania,
  • dżem Łowicz.

Przygotowanie

Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. 

Ciasto rozwałkuj (grubość ok. 1,5 cm) i wytnij od szklanki krążki, będą to nasze małe bułeczki, ułóż je w kształcie serca na blasze podsypanej mąką. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 30 min, do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min.

2 komentarze

  1. babka z rodzynkiem

    Fantastyczne!

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuje bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl