Bułeczki najlepiej upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, z dodatkiem ulubionego dżemu i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą bardziej mu smakowały.
Składniki
- 80 g cukru brązowego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 50 g świeżych drożdży,
- 300 g mleka,
- 2 żółtka,
- 50 g miękkiego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko do posmarowania bułek,
- olej rzepakowy,
- masło do smarowania,
- dżem Łowicz.
Przygotowanie
Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Ciasto rozwałkuj (grubość ok. 1,5 cm) i wytnij od szklanki krążki, będą to nasze małe bułeczki, ułóż je w kształcie serca na blasze podsypanej mąką. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 30 min, do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min.
Fantastyczne!
Dziękuje bardzo 🙂